Şırnak’ta uçan kuşu gözleyen devlet ruhsatsız madeni görmemiş!

Şırnak'ta bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 7 işçi hayatını kaybetmiş, 1 işçi de halen göçük altından çıkartılamamıştır. 

Öncelikle bu iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilere rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. 

Artık iş cinayetleri, hatta iş katliamları, her gün yaşadığımız bir facia olarak neredeyse ülkenin bir olağanı haline gelmiştir. Bunun en önemli nedeni, yeterli denetim mekanizmalarının devreye alınmaması ve işçinin yaşamını önceleyen çalışma koşullarının oluşturulmamasıdır. 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı Davası'nın büyük hukuksuzluklarla görüldüğü bir günde Şırnak’ta 7 canımızı kaybetmemiz bundandır. 

Söz konusu maden, Enerji Bakanlığı tarafından - adeta suçunu itiraf edercesine - ruhsatsız olduğu açıklanan ve daha önce kapatılmış bir madendir. Şırnak’ı yakıp yıkarak yaşanmaz bir kent haline getirmeye, uçan kuşu bile kontrol etmeye çalışan devletin, nasıl oluyor da güvencesiz ve denetimsiz koşullarda çalıştırılan işçilerden ve ruhsatsız madenden haberi olmuyor? Ne büyük bir yalan... 

Bu zihniyetiyle Şırnak'ta da insanları açlığa veya ölüme mahkum eden siyasi iktidar bu iş cinayetinin birinci dereceden sorumlusudur. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan, madenin ruhsatsız olarak işletilmesine göz yuman ve bu suça ortak olan tüm sorumlular hesap vermelidir. 

Adeta işçi kırımına dönüşen iş cinayetlerini durdurmak için tüm toplumsal muhalefete, emek ve demokrasi güçlerine mücadeleyi birlikte yükseltme çağrısı yapıyoruz. 

Fatma Kurtulan 
Halkların Demokratik Partisi
Eş Genel Başkan Yardımcısı
18 Ekim 2017