Sokak hayvanlarının doğru şekilde ihtiyaçlarının karşılanacağı çözümler üretilmeli

Ekoloji Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Ankara Mamak, Konya Büyükşehir ve Gebze Belediyelerine bağlı hayvan barınaklarında sokak köpeklerinin barınak görevlilerince vahşice katledilmesi sorunun yakıcılığını bir kez daha ortaya koydu.  Aç ve barınacak yeri olmayan sokak köpeklerinin insanlara saldırıları neticesinde yaralanan ve yaşamını yitiren insanların olması sorunun acilen çözülmesi gerektiğini göstermektedir. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı dileklerimizi iletiyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. 

Yaşanan son olaylarla birlikte sokak hayvanlarına karşı nefret ve şiddet eylemlerinin arttığına üzülerek şahit olmaktayız. Söz konusu olaylar bizlere yaşamı inşa ederken doğanın sınırlarını gözetmek zorunda olduğumuzu, ekolojik varlıklara ve sistemlere zarar vermememiz gerektiğini kanıtlamıştır. İnsanlar olarak doğanın efendisi değil bir parçası olduğumuz ve tüm canlılar ile birlikte zarar vermeden barış içinde yaşamak zorunda olduğumuz bir gerçektir. 

Sokak hayvanlarının barınaklarda yaşadığı zulüm kabul edilemez. Barınaklarda yaşanan bu vahşetin tüm sorumlularının bulunup cezalandırılması gerekmektedir. Hayvan Hakları Kanunun ise bu konuda ne kadar yetersiz olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır. Hayvan Hakları Kanununun, hayvanların haklarını koruma adına güçlendirilmesi gerektiği aşikârdır. Bu yasa hayvanların üretilip satılmasının önüne geçememiştir. Etkin kısırlaştırma ile ilgili bir yaptırım sunmamıştır.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin barınaklarda sorun olmadığı ve denetlendiğine dair sözleri kabul edilemez ve sunulan barınakların doğal alanlara taşınması girişimi yetersizdir. Tüm barınakların düzenli denetlenmesi ve barınaklardaki canların yaşam ve sağlık koşullarının doğru şekilde oluşturulması gerekmektedir. Barınakların ıssız alanlara taşınıp denetlenmeden barınak hayvanlarının kaderine terk edilmesi kent içindeki hayvanların toplatılması manasına gelmektedir. 

Yaşam alanları kalmayan mazlum sokak hayvanları için tüm yerel yönetimlerin bu hayvanların ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamak ve barınak dışında çözümler üretmek için harekete geçmesi gerekmektedir. Barınaklar tek başına çözüm değildir. Çözümler konusunda bu alanda çalışmalar yürüten sivil toplum ve araştırmacılara kulak verilmelidir. 

Yaşam alanlarını yok ettiğimiz canlıların uğradıkları zulmü durdurmak için başta yerel yönetimler olmak üzere tüm yetkililere, ilgili devlet kurumlarına kimsenin zarar görmeyeceği, sokak hayvanlarının doğru şekilde ihtiyaçlarının karşılanacağı çözümler üretmeleri gerektiği konusunda çağrıda bulunuyoruz.

Menekşe Kızıldere - Naci Sönmez
HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri
1 Aralık 2022