Sürgündeki HDP sesleniyor: Düzmece iddianameyi çöpe atın!

Partimize yönelik baskılar ve kapatma girişimlerine karşı sürgünde bulunan parti kurucularımız, milletvekillerimiz, merkezi ve yerel yöneticilerimiz, belediye eşbaşkanlarımız ve belediye meclis üyelerimiz Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Onursal Başkanımız Ertuğrul Kürkçü tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bugün burada, Türkiye’nin Anayasa Mahkemesi’nde partimiz HDP’yi kapatma davası açılmasını protesto etmek üzere bir aradayız. Dün iddianamenin usul yönünden iade edilmiş olması yüreğimize su serpmiyor. Önceki bütün partilerimiz de “usulüne uygun” olarak açılmış davalar sonucunda kapatılmışlardı.

Bizler, bu alanda toplananlar Halkların Demokratik Partisi’nin kurucuları, milletvekilleri, merkezi ve yerel yöneticileri, belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleriyiz. Erdoğan rejiminin emri altındaki mahkemelerin düzmece kararlarıyla onlarca yıl hapis cezalarına çarptırıldık, ağır ceza tehdidi altında sürgüne zorlandık. Almanya’da, ve diğer Avrupa ülkelerinde kendimize yeni bir yol açmak için çabalıyoruz. Binlerce yoldaşımız da şu anda cezaevlerinde, ve mahkeme önlerinde demokratik siyaset alanının dışına atılmaya devam ediyor.

Bugün HDP’ye yönelen kapatma davası, bizleri sürgüne, cezaevlerine ve mahkeme önlerine sevkeden bir genel çökertme planının son halkasıdır. Rejim, 2015’ten bu yana Kürt halkının ve Türkiye’nin demokratik güçlerinin ortak partisi olan HDP’nin sunduğu meşru demokratik alternatifi, gayri meşru yollarla ortadan kaldırmak için uzayan bir yok etme harekatı uyguluyor. Halkların Demokratik Partisi Erdoğan’ın “tek millet”, “tek devlet”, “tek lider” sloganıyla yürüttüğü faşist rejim inşasına karşı parlamentoda ve parlamento dışında sürdürdüğü kararlı mücadele dolayısıyla rejimin hedefidir.

HDP, bu genel nedenlerin yanı sıra, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin aralarında İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya da olan yedi büyük şehirde iktidar koalisyonunun devrilmesinde oynadığı belirleyici rol nedeniyle hedef haline geldi. İktidar koalisyonu HDP’nin 2023 genel seçimlerinde de aynı rolü oynayacağından duyduğu korkuyla bu düzmece davayı açtı.

Savcının HDP’nin kapatılması talebinin başlıca dayanağı “terörizm”dir. Bunun biricik kanıtıysa bu alandakilerin tümünün de aralarında olduğu 678 kişinin “konuşmaları” ve HDP’deki çalışmalarıdır. Partimiz, biricik işlevi “konuşmak” olan ulusal ve yerel meclislerdeki HDP vekil ve temsilcileri konuştukları için kapatılmak isteniyor.

Bizlerin bugün buradaki varlığı “terörizm” iddiasının baştan aşağı yalan ve düzmece olduğunun en açık kanıtıdır. Bu iddiaların küçücük bir dayanağı olsa hiç birimiz hiçbir Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ülkesinde bu arada Almanya’da barınabilir miydik

Buradan Anayasa Mahkemesi’ne sesleniyoruz. Bu davayı reddedin. HDP’yi kapatmaya yeltenmeyin. Hayatta olmayan HDP milletvekillerini önünüze sanık olarak getiren, beraat kararlarını ve TBMM önündeki konuşmaları suç kanıtı diye dosyaya koyan bu düzmece iddianameyi çöpe atın.

Buradan Almanya hükümetine ve Avrupa Birliği Konseyine de sesleniyoruz, ticareti adaletin ölçüsü haline getirmeyin. Türkiye, rejiminden ve hükümetinden ibaret değildir, bu büyük ülkenin çoğunluğu HDP’nin de en kararlı bileşenlerinden biri olduğu demokratik ve toplumsal muhalefet güçleriyle birliktedir. Onların sesini duyun ve Türkiye hükümetine yansıtın: Demirtaş ve Kavala’nın simgesi haline geldiği politik tutsakların serbest bırakılmasını, her türlü diplomatik ilişkinin çıpası haline getirin. Dışişleri Bakanı’nın AKP ağzıyla partimize “terörle mesafe” çağrısında bulunuşunu kabul edilemez bir gaf olarak görüyor ve kendisini “faşizmle arasına mesafe koymaya” davet ediyoruz.

Almanya’nın demokratik güçlerine de bugün burada bizimle olarak gösterdikleri dayanışma için teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız, sizlerin varlığı gücü ve mücadelesi, Avrupa gericiliği ve hortlayan faşizm karşısında Almanya ve bütün Avrupa’nın direnci ve umududur. Burada, Türkiye ve Kürdistan’da daima omuz omuza.

Köln, 1 Nisan 2021