Tahir Elçi’yi katledenler Türkiye’ye karşı kötülük koalisyonu olarak varlığını sürdürüyor

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Düşüncelerini dile getirdiği için iktidarın medyası tarafından hedef gösterilen ve 28 Kasım 2015'te savaşa ve tarihi ve kültürel mekanların tahribatına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptığı sırada katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçti.

Katliamdan dört buçuk yıl sonra göstermelik olarak hazırlanan iddianameyle açılan davadan ve yargılama süreci boyunca mahkemenin uygulamalarından da açıkça görmekteyiz ki; yaşamı cezasızlık politikasına karşı mücadeleyle geçmiş Tahir Elçi’nin katillerinin yargılandığı dosyada, amaç failleri bulup cezalandırmak değil bundan önceki benzer dosyalarda olduğu gibi dosyayı sürüncemede bırakıp cezasızlıkla sonlandırmaktır. Yargılama boyunca mahkeme heyeti, suikastı aydınlatacak tüm talepleri reddetmiş, saldırının sorumluları ve bunların bağlantılarının açığa çıkarılmasını engellemeye yönelik tutum izlemiştir.

Tahir Elçi’nin katledildiği süreç, Türkiye’nin içerisine sürüklendiği karanlık ve kaotik sürecin de başladığı bir süreç olmuştur. Tahir Elçi’yi katleden güçler ile bu güçleri koruyan, aklayan ve arkasında duran siyasi irade ve yargı mekanizması Türkiye halkına karşı bir kötülük koalisyonu olarak bugün de varlığını sürdürmektedir.

Sevgili Tahir Elçi’yi rahmetle anıyoruz. Hayatının son anına kadar hukuk, adalet ve insan hakları mücadelesi vermiş olan Elçi’nin bıraktığı mirasın takipçisi olarak hukuk ve adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz. Başta Tahir Elçi cinayeti olmak üzere benzer siyasi cinayetlerdeki katillerin, azmettiricilerin ve sorumluların peşini bırakmayacak, hukuki ve siyasi mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Nuray Özdoğan-Serhat Eren
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri