Tanınmış siyasetçiler ve kurum temsilcileri partimize yönelik saldırılara Twitterdan tepki gösterdi

Partimize yönelik kapatma davası ve milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin sosyal medyada verilen tepkilerden bazıları şöyle:

Yunanistan eski başbakanı ve SYRİZA Lideri Aleksis Çipras: 

HDP ve milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile tam dayanışmamı ifade ediyorum. Türkiye'de ve nerede olursa olsun ifade özgürlüğünün, parlamenter demokrasinin ve insan haklarının korunması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. 

İsveç Dışişleri Bakanı Ana Linde: 

HDP'nin kapatılması talepleri ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilinin düşürülmesi de dahil olmak üzere Türkiye'deki siyasi muhalefete ve temsilcilerine karşı alınan kararlardan derin endişe duyuyoruz.

AP Parlamenteri Cem Özdemir:

Önde gelen bir insan hakları aktivisti Türkiye Parlamentosundaki koltuğunu kaybetti. Bu hamleyle Erdoğan yeniden demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ayaklar altına aldı. Şansölye Merkel bu meseleyi önümüzdeki hafta AB Konseyi'nde ele almalıdır.

AP Milletvekili ve Galiçya Ulusal Blokundan Ana Miranda:

Galiçya Ulusal Bloku olarak HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP ile tam dayanışma içerisindeyiz. Bu, HDP’nin siyasi çalışmalarına yönelik yeni bir ihlaldir.

DİE LİNKE, Alman Sol Partiden milletvekili Sevim Dağdelen:

Halkların Demokratik Partisine karşı başlatılan kapatma davası Türkiye’deki tüm demokratlara yönelik bir saldırıdır. HDP ile dayanışma zamanıdır, özellikle de şimdi!

Avrupa Parlamentosu Üyesi Rebecca Harms: 

Türkiye Cumhurbaşkanı kademeli ama sistematik olarak muhalefet partisi HDP'yi yok etmeye çalışıyor. HDP’nin merkezi ve yerel temsilcilerini, milletvekillerini ve belediye eşbaşkanlarını tutuklattı. Şimdi de tüm partiyi kapatarak başlattığı işi bitirmeye hazırlanıyor.

Danimarka Kızıl-Yeşil İttifakı temsil eden Avrupa Parlamenteri, Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkan Yardımcısı Nikolaj Villumsen:

Türkiye'deki demokratik muhalefete yönelik baskıyı durdurun. Seçilmiş milletvekilleri hapse atılmamalıdır. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP ile tam dayanışma içerisindeyiz. AB'nin şimdi harekete geçmesi gerekiyor! Türkiye halkı demokrasiye ve insan haklarına layıktır! 

Avrupa Hür İttifakı (EFA):

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini protesto eden HDP'ye tam desteğimizi sunuyoruz. Adil ve gerçek bir demokrasi için işleyen ve özgür bir muhalefet bir gerekliliktir.

Avrupa Parlamentosu S&D Grubu Başkan Yardımcısı Kati Piri:

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile dayanışma içindeyiz. Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürmek yasa dışı, ahlaksız ve korkakça bir hareketti.

Katalan Ulusal Meclisi'nin uluslararası alandaki temsilcisi Assemblea:

Türkiye'nin HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun parlamenter statüsünü ortadan kaldırmasını tamamen reddediyoruz. İspanya ve Türkiye azınlıklara aynı şekilde davranıyor, seçilmiş liderlere karşı yasaları kullanıyor, demokrasiyi ve insan haklarını göz ardı ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Direktörü Kenneth Roth:

Türkiye parlamentosu, muhalif bir siyasetçinin bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle aldığı haksız mahkumiyeti, vekilliğini düşürüp onu hapse atmak için bahane olarak kullanıyor. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi altında ifade özgürlüğüne yönelik en son darbe olacaktır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb:

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir tweet yüzünden milletvekilliği statüsünden edildi. Bu, demokratik normlara ve hukukun üstünlüğüne yönelik büyük bir saldırıdır ve Türkiye'nin anayasasının, uluslararası yasalar ve yükümlülüklerin bir ihlalidir.

18 Mart 2021