Taşçıer: Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın, Öcalan hak ettiği yerde olsun

Milletvekillerimizin İmralı tecridine karşı başlattığı adalet nöbeti 27’nci gününde devam etti. Nöbete milletvekillerimiz Ali Kenanoğlu, Kemal Peköz, İmam Taşçıer, Muazzez Orhan, Hasan Özgüneş, Nusrettin Maçin, Murat Sarısaç, Kemal Bülbül ve Şevin Coşkun katıldı. Nöbette konuşan Taşçıer, şunları söyledi:

Ev tecrîd di hiqûqa tu dewleta dinyayê de tune ye

Çapemeniya hêja, gelê me yê bi rûmet, ji 20 salan zêdetir e li ser Îmraliyê, li ser birêz Ocalan tecrîdek heye ku nayê qebûlkirin. Ev tecrîd di hiqûqa tu dewleta dinyayê de tune ye. Ev dewlet hiqûqa xwe jî nas nake. Ev tecrîd di esasê de li ser gelê Kurd tê berdewamkirin. Tecrîda li ser birêz Ocalan dibe tecrîda li ser gelê Kurd. Jixwe wextê bi komploya navneteweyî birêz Ocalan anîn vir, ku ew jî bêhiqûqî bû, îro ew dewletên navneteweyî yên ku birêz Ocalan anîn û xistin Îmraliyê, ew jî li ser sozên xwe nesekînin. Çawa Kurdistan bû çar parçe û ew dewlet li ser sozên xwe nesekinîn, îro jî li ser sozên xwe nasekinin.

1916’dan bu yana Kürtler üzerinde tecrit ve soykırım var

Sayın Öcalan üzerindeki tecrit 2 yıla yakındır devam ediyor. Onun ve yanındaki tutukluların hayatlarından endişe ediyoruz. Ne aileleri ne avukatları ile bir görüşme var. Bu durum Kürt halkını ve bizleri düşünmeye sevk ediyor. Neden Sayın Öcalan üzerindeki bu tecrit 2 yıldır devam ediyor? Öcalan üzerindeki tecrit Kürt halkı üzerindeki tecrittir. Uluslararası güçler bir komplo ile Sayın Öcalan’ı teslim etti. Teslim ederken de bazı uluslararası güvencelerle teslim etti. Bugün verdikleri söze de sahip çıkmıyorlar. Kürt halkının 4 parçaya bölündüğü 1916 Sykes-Picot Anlaşmasından bu yana Kürtler üzerinde bir tecrit, bir soykırım var.

Kürtler mücadelelerini yükseltmeli

Kürdistan'ı o gün bölen devletler Kürtlerin kendi toprakları üzerinde statü sahibi olmasını, kendisini yönetmesini istemiyorlar. Bunun için Kürtler tecridi kırmalı ve de kendi toprakları üzerinde kendilerini yönetmeleri için yan yana gelmelidir. Kendi birlikteliklerini oluşturmalı. Kendi sorunlarını, oluşturdukları bu birlikle beraber uluslararası platformda dile getirmeli. Demokratik mücadeleyi de daha yükseltmeleri gerekiyor.

Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için mücadelemizi taviz vermeden sürdüreceğiz

Düşünün bir ülkede 30 milyon Kürt var ve kendi anadilleriyle dahi eğitim alamıyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre Kürt diye kimse yok. 30 milyon Kürdün tümünü inkar ediyor. Bu çerçevede Sayın Öcalan üzerindeki tecrit devam ediyor. Bu tecridin sona ermesi için demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Hiçbir şekilde taviz vermeden Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Adalet Bakanına ve yetkili tüm kurumlara sesleniyoruz; bir an önce bu tecride son verin. Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın, Öcalan hak ettiği yerde olsun. Bildiğiniz gibi Mandela 27 hapis yattıktan sonra geldi o ülkenin başkanı oldu.

27 Ocak 2023

Etiketler: #tecrit , #adalet nöbeti