Tecavüzün kefaleti olmaz. 17 Mayıs’ta Batman’dayız!

Batman’da 14 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığı, aylarca tecavüze zorlandığı ve onlarca çocuğun aynı durumlara maruz bırakıldığı haberini dehşetle karşıladık. Her şeyi bilen, gören “yüce devlet” her ne hikmetse çocuk istismarı ve tecavüz söz konusu olunca yine “duymadım, görmedim, bilmiyorum” tavrını sergiledi.

Bir devlet politikası olarak uygulanagelen cinsel şiddet, son dönemin özel politikaları ile çocuk istismarı, mevcut cinsiyetçi sömürü düzenini derinleştirmektedir. Bugün Batman’da ortaya çıkan cinsel istismar ve kefaletle üzeri örtülmeye çalışılan tecavüz çetesi, son iki yıldır keskinleştirilmiş ve artık açıktan dayatılan toplumsal ve kültürel çöktürme planının en ince ve net şekilde ayyuka çıkmış halidir. Kefaletle serbest bırakılanlar ve ifade dahi vermeyenler arasında belirli siyasi kimliklere sahip ve sermayedar kesimin varlığı sermaye-devlet işbirliğini ortaya koymaktadır.

AKP’nin kısa bir süre önce çıkarmaya çalıştığı tecavüz yasası, gündelik yaşamın bir parçası haline getirmeye çalıştığı kadın düşmanı söylem ve uygulamaları, kadına yönelik suçlarda sistematik olarak uyguladığı cezasızlık politikası, kurumsallaşmış kadın mücadelesine karşı çok boyutlu saldırı ve topyekûn tasfiye politikaları, Batman’da yaşanan cinsel istismar olayının önünü açmıştır. Özellikle son iki yıldır süren ablukalarda kadınların direk hedef alınması, eşbaşkanlık sisteminin ortadan kaldırılmaya çalışılması, kadın kurumlarının kapatılması ile mülteci kamplarında, yurtlarda çocuklara yönelik cinsel istismar olayları ile Siirt ve Batman’da ortaya çıkan tecavüz çeteleri birbirinden asla ayrı düşünülemez.

Cinsel şiddetin ve çocuk istismarının kadın mücadelesine yönelik ideolojik ve politik bir saldırı olduğunun bilincinde olan ve tecavüz yasalarına karşı meydanlara taşan biz kadınlar, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. HDP Kadın Meclisi olarak, çeteleşen iktidarın hiçbir saldırısına boyun eğmeyeceğimizi, dava dosyasına gizlilik kararı konularak üstü örtülmeye ve kefalet adı altında cezasızlığı meşrulaştırmaya çalışan tecavüz düzenine asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

“Tecavüzün Kefaleti Olmaz” diyerek tüm kadınlara çağrımızdır: Yarın, 17 Mayıs’ta Batman’da ve her yerde kadın dayanışmasını yükseltelim, kadın mücadelesinde daha güçlü kenetlenelim.

Halkların Demokratik Partisi
Kadın Meclisi