Tecridi kırmak ve çözümü getirmek için direnişe devam edeceğiz

HDK, DTK, TJA, DBP, MED TUHAD-FED ve partimizin ortak açıklaması:

Yıllardır her türlü anayasal ve evrensel hukuku, insan haklarını, özgürlükleri ayaklar altına alarak, İmralı tecridiyle suç işleyen iktidar, Sayın Öcalan’a yönelik düşmanlığını katı bir şekilde sürdürüyor. Ülkenin tamamına yayılan ve hukuksuzluğu kural haline getiren tecridinin kırılması için “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla başlattığımız Büyük Gemlik Yürüyüşü iktidarın aynı saldırgan, hukuk tanımaz ve düşmanca politikalarla engellendi.

Hakkari’den Çanakkale’ye, İzmir’den Van’a, Adana’dan Iğdır’a kadar Türkiye’nin dört bir tarafından İmralı’ya doğru yola çıkmak isteyen binlerce, on binlerce kişi polis şiddetine ve saldırılarına maruz kaldı.

Dün başlayan yürüyüşlere karşı uygulanan polis saldırılarında şimdiye kadar aralarında HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcu Gül Çubuk, HDK YK Üyesi Sedat Şenoğlu, ESP MYK Üyesi Deniz Aktaş,  HDP İstanbul İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP Bursa İl Eşbaşkanı Mehmet Dilek, HDP PM üyesi Cahit Kırkazak ve Ünal Yusufoğlu, SYKP MYK üyeleri Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Alınteri Temsilcisi Mürüvvet Küçük, DBP, SMF ve SODAP yöneticileri dahil olmak üzere onlarca kişi şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Ülkeyi polis devleti haline getiren ve kaba şiddetle her türlü hak arayışını, itiraz hakkını engelleyen İktidar, varlığını bağladığı tecrit sisteminin sürmesi için de gayri ahlaki bütün uygulamaları katı bir şekilde sürdürüyor.

Gemlik Yürüyüşüne yönelik gösterilen tutum hem iktidarın Sayın Öcalan’ın çözüm projelerinden duyduğu korkunun göstergesi hem de ülkenin sürüklendiği cendereden çıkmasını engellemeye yönelik topluma karşı düşmanlığının sonucudur. Sayın Öcalan konuşursa ülkenin siyasi atmosferinin değişeceğini, tecrit bitince toplumun alternatif çözüm önerileriyle önünü görebileceğini bilen AKP ve MHP, savaş politikalarını, her türlü anti demokratik uygulamayı sürdürmek için tecridi sürdürmeyi bir zorunluluk olarak görmektedir. Gemlik Yürüyüşüne karşı gösterilen tahammülsüzlük bunun göstergesidir.
Ancak ne biz ne de toplum bu durumu kabul etmiyor. Bütün engellemelere rağmen Türkiye’nin dört bir tarafından alanlara çıkan, yürüyüşler düzenleyen on binlerce kişi bir kez daha tecrit politikalarını protesto etmiştir. Newroz’da milyonlarca insan tecridin kaldırılması talep etmiştir.

Toplumun gördüğü bu gerçeği muhalefet iddiasında olan güçlerin de görmesini ve İmralı’dan başlayarak bütün ülkeye yayılan bu hukuksuzluğa karşı sessizliklerini bozmaya ve hatta zımni destek veren tutumlarını terk etmeye çağırıyoruz.

Gemlik Yürüyüşünü düzenleyen bizler halkımızın talebini talebimiz olarak görüyoruz. Tecrit kırılıncaya kadar da mücadelemizi her alanda sürdürmeye devam edeceğiz. Bir kez daha yürüyüşe yönelik gösterilen bu saldırgan tutumu, arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını en sert biçimde kınıyoruz ve arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK),

Demokratik Toplum Kongresi (DTK),

Özgür Kadın Hareketi (TJA),

Halkların Demokratik Partisi (HDP),

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED)

12 Haziran 2022