Temelli: Newroz Efrin’den çekilin mesajı verdi

Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli'nin Newroz sonrası değerledirmeler yaptığı Mezopotamya Ajansı'na verdiği röportaj

Milyonların katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamalarını değerlendiren Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli, “Halk Newroz alanından, ‘Efrin’den çıkın’, ‘Efrin Efrinlilerindir’, ‘Efrin’deki söz, yetki, karar Efrin halklarınındır’ mesajını vermiştir” dedi. 

Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli, milyonların katılımı ve coşkusuyla gerçekleşen 2018 yılı Newroz kutlamalarını değerlendirdi. Tüm engelleme ve baskılara rağmen halkın Newroz’a sahip çıktığını kaydeden Temelli, “Öncelikle halkımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Kawa’nın ateşini yakmak ve onun direniş ruhuyla direnişi yükseltmek için yüz binlerce halkımız alanlarda buluştu” diye belirtti. 
 
‘NEWROZ YOL GÖSTERİCİ OLDU’
 
Türkiye genelinde tüm Newroz kutlamalarının görkemli geçtiğini ifade eden Temell, 2018 Newroz’unun içerisinde birçok mesaj barındırdığını söyledi. Temelli, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Bu sadece bir Newroz kutlaması olarak yerini almadı. Aslında önümüzdeki dönemin mücadele hattının nasıl bir mücadele olacağını, bu mücadeleyi nasıl sürdürebileceğimiz anlamında önemli bir yol gösterici oldu. Bildiğimiz gibi kongre çok güçlü gerçekleşmişti. Ve kongrede çıkan mesaj ‘Faşizme karşı omuz omuza mücadele’ mesajıydı. Bu mesaj Newroz’da hayat buldu. Tüm Türkiye halkları Kürt halkının mücadelesine yanıt vermiştir. Bu buluşmalar gerçekleşmiştir. Ve önümüzdeki dönem inanıyoruz ki bu mücadele kararlılıkla yükselmeye devam edecektir.”
 
‘ÖFKE VE DİRENİŞİ İZLEDİK’
 
Halkların uzun bir süredir savaş, yasak, baskı ve OHAL rejimi altında yaşadığına dikkat çeken Temelli, şöyle devam etti: “Evet, baskılara artıyor ama artan baskıya karşı direniş de yükseliyor. Evet, şiddet artıyor, üzerimize geliyorlar, gözaltılar yapıyorlar.  Newroz kutlanmasın diye akla hayale gelmeyecek her türlü yöntemi izliyorlar. İnsanların giysilerine hatta sözlerine bile karışıyorlar. Halkımızın alanlara ulaşmasını engellemek için her türlü müdahalelerde bulundular. Yıldırmaya çalıştılar. Karşılığında ne oldu? Tek bir kişi bile yılmadı. Bir tek kişi bile bu kararlı mücadeleden vazgeçmiyor. Evet, insanların öfkesi var ama bu öfkeyle birlikte insanların güçlü bir direnişi de var. Newroz alanlarından biz bunu izledik. Tüm bu insanlar oraya gelirken, aynı zamanda ‘biz buradayız’ ‘Biz bu mücadele de varız’ dediler, ‘faşizme tutsak olmayacağız ve onun korku imparatorluğuna telsim olmayacağız’ dediler. Ve o gür sesleriyle Newroz alanlarında buluştular.”
 
‘ÖCALAN’A TECRİTTİN SON AŞAMASI EFRİN’DİR’
 
Newroz kutlamalarında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Efrin’e yönelik saldırıları mesajının net bir şekilde verildiğini dile getiren Temelli, “İktidarın tekçi rejimi inşa etmeye yönelik ilk adımı tecridi başlatmak olmuştur. Sayın Öcalan’a yönelik tecrit aslıda bu ilk politikaların başlangıcıdır. Dolayısıyla tecrit beraberinde OHAL rejimini getirmiş, sonrasında demokratik siyaset engellenmiş, kayyımlar atanmış ve nihayetinde bu gün içinde çıkılmaz bir kriz ortamına Türkiye ve bölge sürüklenmiştir. Bunun son aşaması da Efrin’dir. Yani 2015 Nisan’ından başlayan tecritten 2018 Mart’ında Efrin’e geldiğimizde, faşizmin kurumsallaşması dediğimiz mekanizmayı görüyoruz. Tecride karşı olmak aslında OHAL’ karşı olmaktır. Aslında Türkiye’deki bu baskı rejimine karşı olmaktır. Efrin’de dayanışmaktır. İşte bu bütünlüğü korumaktır. Newroz alanında biz bunu tüm coşku ve canlılıkla, mücadele azmi ve kararlılıkla gördük. Bu çok önemliydi. Halklarımız insanlarımız bunun farkında."
 
‘DAİŞ ATIKLARIYLA SALDIRILDI’
 
Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Efrin’e saldırmanız aslında sizin tükenmişliğinizdir. Efrin Suriye’de çatışmanın olmadığı tek yerdir. İnsanların barış içinde olduğu bir alandı. Suriye’de IŞİD rejiminin tüm zulmü hâkim sürerken, o bölge kendini koruyabilmiş hatta o bölge insanlar sığınabilmişti. Neden buraya saldırıyorsunuz. Hem de nasıl saldırıyorsunuz. IŞİD artıkları ve ÖSO çeteleriyle saldırıyorsunuz. Halk kendini korumak için bu saldırıdan, bu yağmadan bu katliamdan ve bu tecavüzden korumak için geri çekiliyor ve tüm dünyaya bir şeyi teşhir ediyor. Bu yağmayı teşhir ediyor. Bu katliamcıları bu ÖSO denen çeteyi teşhir ediyor. Halk Newroz alanından bunun mesajını vermiştir. ‘Efrin’den çıkın’, ‘Efrin Efrinlilerindir’, ‘Efrin’deki söz yetki karar Efrin halklarınındır’, ‘Efrin Kürtlerinindir, Efrin Araplarındır, Türkmenlerindir,  Ezidilerindir.’ Newroz bu anlamıyla bunu da anlatmıştır. Yani iktidarın nasıl bir politika izlediğinin teşhiri, Newroz alanlarında gerçekleşmiştir.”
 
‘HERKES GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARMALI’
 
Newroz meydanları sadece iktidara değil aynı zamanda dünyaya mesaj verdiğini vurgulayan Temelli, “Hükümet, iktidar, bu iktidarın etrafından dolananlar hatta Türkiye’deki tüm muhalefet ve hatta tüm dünya artık gerekli dersleri çıkarmalıdır. Bu gidişatın hem Türkiye açısında hem bölge açısından hem de kendini korumaya almış olan Avrupa açısından aslında büyük bir felakete sürüklenmiş olduğunun farkında olmalılar ve bu anlamıyla bu savaş siyasetine ve bu tekçi rejim anlayışına karşı bir demokratik mücadeleyi, barış mücadelesini var etmeliler. Bu çağrımıza yanıt vermeleri gerekir. Newroz bir çağrıdır. 2018 Newroz’u büyük bir çağrıyı gerçekleştirmiştir. Faşizme karşı halkların emekçilerin, kadınların sadece Türkiye ölçeğinde değil, bölgede ve Avrupa’da top yekûn bir coğrafyada büyük bir dayanışma, büyük bir mücadele açığa çıkarması için demokratik bir mücadeleyi örgütlemesi için Newroz büyük bir çağrı yapmıştır” diye belirtti. 
 
‘ORTAK MÜCADELE ETMENİN BAŞLANGICI’
 
Temelli, “Şimdi yaşam hakkını, emeğin hakkını, gasp edilen haklarımızı savunmak ve geri almak için şimdi ortaklaşma, bir araya gelme, faşizme karşı birlikte omuz omuza mücadele etme zamanıdır” dedi. 
Newroz’un ortak mücadelenin başlangıcı anlamında önemli bir çağrı olduğuna da dikkat çeken Temelli, şunları dile getirdi: “Yaşamın her alanı militarize edilirken, insanlara bin mermi dağıtırlarken, silahlanma yarışına giderek daha fazla kaynak ayrılırken, sinemasında dizilerine kadar tüm her yerde bu militarist söyleme karşı toplumun tüm kesimleri, demokratik yapılar yan yana gelmelidir. Eğer bunu bugün yapmazsanız çocuklarınızı, evlatlarınızın geleceğini kaybedeceğiz. Bakın Türkiye’nin demokrasi konusundaki turnusol kâğıdı Kürt sorunudur. Kürt sorunun çözümsüzlüğü üzerinden militarist bir anlayışla giderek tekçi bir iktidar inşa ediliyor. Faşizmin kurumsallaşması, diktatöryal bir rejime doğru hızla yol alıyor. Bunu şimdi durdurabiliriz. Newroz bunun başlangıcı anlamında önemli bir çağrı olmuştur. Newroz’un çağrısını herkes kulak vermelidir.”
 
‘HDP MUHALEFETİN ODAĞI’
 
Katıldığı İstanbul Newroz’una ilişkin de konuşan Temelli, şunları söyledi: “Ben şahsen İstanbul Newroz’una katıldım. Onun dışında tüm illerde de Newroz çok coşkuluydu. Katılımı vardı. Ama İstanbul üzerinde şunu söylemek istiyorum. İstanbul katılımı çok güçlüydü, coşkuluydu. Ve tüm demokratik kesimlerin tüm sol, sosyalist yapıların katıldığı bir Newroz oldu. Bu anlamıyla baktığımızda aslıda bugün HDP, Türkiye’de toplumsal muhalefetin odağı olduğunu bu Newroz’da görmüş oldu. Bu anlamda da üzerimize önemli sorumluluk düştüğünü söyleyebilirim.”

22 Mart 2018