Tiryaki: Sandıkları terk etmeyin, iktidarın manipülasyonlarını değil bizim açıklamalarımızı esas alın

Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcümüz ve YSK temsilcimiz Mehmet Rüştü Tiryaki Genel Merkezimizde basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, şunları söyledi:

Şimdi iki nedenle karşınızdayız. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra ikinci aşamaya geçeceğiz. Oyların sayım ve döküm işlemi. Şunu bir kez daha hatırlatmakta yarar var. Ülke çapında yüz bini aşkın müşahit, okul sorumlusu, itiraza yetkili kişi ve avukat görevlendirdik.

Islak imzalı sandık sonuç tutanağı alınan ana kadar sandıkları etmeyin

En çok oy aldığımız, iddialı olduğumuz kentler başta olmak üzere sandık güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. HDP hakkında açılan kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adıyla seçime giriyoruz ve bu nedenle sandık kurullarına üye veremiyoruz. Müşahitlerle sandığın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Görev alan bütün arkadaşlarımıza şu mesajı vermek istiyorum. Islak imzalı sandık sonuç tutanağı aldıkları ana kadar sandık başına terk etmesinler, oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik etsinler. Birinci öncelikleri bu olsun. Olağanüstü bir durum olmadıkça sandık başından ayrılmasınlar. Sandık sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra da ıslak imzalı sandık sonuç tutanağını ilçe örgütümüze, okul sorumlusu arkadaşımıza iletsinler. İlk aşamada bunu yapabilirsek seçim güvenliğini önemli ölçüde başarmış olacağız. Bizim dışımızda sandık güvenliği ile ilgili olarak basına yansıdığı kadarıyla 500 binin üzerinden müşahit görevlendirilmiş durumda. Bu da sandık başında muhalefet partilerinin ortalama 4 kişi ile sandık güvenliğini sağlayacağı anlamına gelir.

İktidarın manipülasyonlarına inanmayın, muhalefetin açıklamalarını bekleyin

Bunun dışında barolar STK’lar da sandık güvenliği konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar. Dolayısıyla seçim güvenliği ile ilgili halklarımızın bir kaygı duymamasını istiyoruz. Sandıkların güvenliğini sağladığımız gibi oyların sayım ve dökümünün de güvenliğini sağlayacağız. Ancak büyük bir medya manipülasyonu var. Tek sesli bir yerden vatandaşlar bilgi edinmeye çalışıyor. Tek bilgi kaynağı Anadolu Ajansı gibiymiş davranılıyor. Oysa biz sahada Anadolu Ajansının bilgi toplamadığını, bütün bilgileri iktidar ortaklarından aldığını biliyoruz. Onların açıklamalarına, onların açıklayacağı verilere itibar edilmesin. Bizim ve muhalefetin açıklamalarına ve açıklayacağı verilere itibar edilmesini istiyoruz.

Bütün yurttaşlarımızı sandıklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz

Son olarak şunu söylemek isterim; sayım döküm işlemlerine, sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesine, ilçe seçim kurulundaki birleştirme işlemlerine gölge düşürebilecek işlere karşı yapabileceğimiz en önemli şey provokasyonlardan uzak durmak olacaktır. Bütün yurttaşlarımızı sağduyuya ve solduyuya davet ediyoruz. Solduyuya davet ediyoruz derken, sandıklarına sahip çıksınlar, ilçe seçim kurullarındaki işlemlere sahip çıksınlar. Sağduyudan kastettiğim şey ise elbette provokasyona gelmemeleri.

Yarın demokrasi şenliğini hep birlikte kutlayacağız

Her yerde itirazları değerlendirecek, gerekli hukuki girişimlerde bulunacak arkadaşlarımız olacak. Gün boyu olduğu gibi, gece boyunca avukat arkadaşlarımız çalışmaları sürdürecekler. Milletvekili adaylarımız, milletvekillerimiz, il-ilçe yöneticilerimiz sayımın güvenliği için çalışmaları sürdürecekler. Yeter ki seçimlere gölge düşürülmesine müsaade etmeyelim. Bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. Şu saate kadar büyük bir sorunla karşılaşmadık. Umarım birleştirme işlemleri de bu şekilde gerçekleşir, yarın ise demokrasi şenliğini hep birlikte kutlarız.

SORU: Açıkladığınız ihlallere ilişkin girişimleriniz ne durumda, sonuç aldınız mı?

Biz bu konudaki itirazlarımızı yerine getirdik. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda da benzer örnekler yayınlanmıştı. Bütün muhalefet partileri gibi bizim de önlem aldığımız kentlerden birisiydi Urfa ilçe ve kırsal bazı bölgeleri. Ama buna rağmen bazı bölgelerde basına, sosyal medyaya yansıyan biçimde oy kullanma işlemleri gerçekleştirildiği anlaşılıyor. Bunların yaşandığı yerler, özellikle muhalefet partilerinin sandık kurulu üyelerinin, müşahitlerinin yaklaştırılmadığı yerler. Emin olun sandık üyelerimizin, müşahitlerimizin olduğu hiçbir yerde bunun yaşanması mümkün değil. Bunun çok sınırlı bir yerde yaşandığının özellikle altını çizmek isterim. O yerlerle ilgili olarak ilçe seçim kurulları nezdinde girişimlerde bulunduk. Ayrıca bu usulsüzlükleri gerçekleştirenlerle ilgili Cumhuriyet Savcılığı nezdinde girişimde bulunduk. Çok teşekkür ederim.

14 Mayıs 2023