Tiryaki: Urfa ve Antepteki usulsüzlüklere imza atanların tamamı yargılanacak

Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcümüz ve YSK temsilcimiz Mehmet Rüştü Tiryaki Genel Merkezimizde, Antep’te Vatan Partisi üzerinden yapılan seçim hilesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, şunları söyledi:

4 bin 83 kişi Vatan Partisi tarafından sandık kurulu üyesi olarak bildirilmiş

Daha önce yaptığımız açıklamada hilelere ilişkin açıklama yapmıştık. Özellikle seçim hilesi girişimlerine ilişkin. Bunların ikisi devam ediyor. Bütün çağrılarımıza ve uyarılarımıza rağmen Antep ve Urfa’daki sorunlar çözülebilmiş değil. Vatan Partisi, Antep’te 4 bin 83 kişiyi sandık kurulu üyesi olarak bildirmiş. Bu kişilerin neredeyse tamamı hiçbir şekilde bu görevin farkında değil. Kendilerine bilgi verilmeden sandık kurulu üyesi olarak yazılmış 4 bin 83 kişi. Bu, bir milletvekilinin hangi partiden seçileceğini belirleyecek kadar önemli bir rakam. Bu kentin seçim sonuçlarına etki edebilecek bir rakam. Buradan bir kez daha yineliyoruz. İlçe seçim kurullarının herhangi bir olumsuz tavrı yok, çağrılarımıza olumlu yanıt verdiler. Sandık kurulu üyesi olarak yazılan kişilere gelmeleri durumunda 142 Belgesi vereceklerini, kolaylık sağlayacaklarını söylediler. Bilgisi olmadan Vatan Partisi’nden sandık kurulu üyesi olarak yazılmış olan kişiler il ve ilçe örgütlerimize geldikleri takdirde seçim kurullarına götürülecekler. Belgeleri aldıktan sonra görevli oldukları yerlerde oy kullanmaları sağlanacak.

Hukuksuzluğu yapanların yargılanması için elimizden geleni yapacağız

Bir kez daha altını çizmek isterim: Bu hukuksuzluğa, seçimin çalınmasına yol açan kişilerin tamamıyla ilgili hukuksal girişimlerde bulunmak için başvurularımız oldu, olacak. Vatan Partisi adına bu hukuksuzluklara neden olanların tamamına ilişkin savcılıklara suç duyurusunda bulunduk, takipçisi olacağız. Bu hukuksuzluk nedeniyle yargılanmaları için elimizden gelenin tamamını yapacağız.

Kamu görevlilerini önlem almaya davet ediyoruz

Yine aynı şekilde Urfa’da açık biçimde oy kullanma uygulamaları devam ediyor. Bu o kadar pervasız bir hal aldı ki, açık oy kullanmalar sosyal medyada açık bir biçimde paylaşılabiliyor. Yüzlerce kişinin açık biçimde Erdoğan lehine oy kullandığına dair görüntüler var. Kamu görevlilerini, valiyi, güvenlik birimlerini önlem almaya çağırıyoruz. Güvenlik görevlilerinin sandık alanına gelmesine gerek yok. Biz sandıklardaki güvenliği sağlayabiliriz. Muhalefet partileri bunu sağlayabilirler. Sorun şu ki muhalefet partilerinin müşahitlerinin, sandık kurulu üyelerinin sandığa yaklaşmasına izin verilmiyor. Asıl sorun bu. Güvenlik birimlerinden ve Urfa Valiliği’nden beklediğimiz şey partilerin sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin serbestçe sandığa ulaşmalarını sağlamalarıdır. Eğer bunu yapmazlarsa, yasal yükümlülükleri olan güvenlik görevlerini yerine getirmezlerse hesap vermeleri için girişimde bulunacağız. Seçimin tamamlanmasına kısa bir süre kalmışken bu iki sorunun çözülmesini bekliyoruz. Urfa'da da Antep’te de bu sorunların çözülmesi için gerekli girişimlerde bulunduk. Gerekli tedbirleri almak için kamu yöneticilerine yaptığımız çağrıyı yenilemek için buradayız. Çok teşekkür ediyoruz.

14 Mayıs 2023