Toğrul, AKP’li Antep Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili Sayıştay’ın raporundan ortaya çıkan  ‘Akbil’ skandalını İçişleri Bakanına sordu

Antep Milletvekilimiz Mahmut Toğrul'un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:

Sayıştay’ın her yıl düzenli olarak belediyeler ile ilgili yapmış olduğu denetim sonucunda, AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili Sayıştay’ın raporundan ‘Akbil’ skandalı ortaya çıktı. Gaziantep’te 2006 yılından bu yana toplu ulaşımda kullanılan “akıllı kart”la (Kart 27) ilgili son iki yılın hesaplarında 6,5 milyon TL’lik açık tespit edildi. Bu açık Sayıştay’ın raporuna, “Akıllı kart sistemini işleten firma sözleşmeye aykırı olarak ya ortak hesaptan başka bir hesaba para aktarmaktadır ya da bu hesap dışında başka bir hesap kullanmaktadır” tespitiyle girdi. AKP’li belediye, Sayıştay’a verdiği yanıtta, ‘şirketin 6 milyonluk açığı 2017 yılında hesaba yatırdığını’ bildirmesine rağmen, bu yanıt Sayıştay’ı tatmin etmemiştir. Belediyeye sert eleştiriler yönelten Sayıştay, denetim dışı bırakılan 2006-2014 yılları arasındaki 8 yılın incelenmesini talep etmiştir. Bu talep rapora, “Denetim firması yalnızca 2014-2016 yılını incelemiştir. Fakat akıllı kart sistemi 2006 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla 2006- 2014 tarihleri arası denetim dışı bırakılmıştır. Akıllı kart sisteminin ihale süresi olan 2006- 2016 tarihleri arasının tüm yönleriyle detaylı olarak incelenmesi gerektiği düşünülmektedir”  şeklinde Sayıştay görüş belirtmiştir.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili 2016 yılı denetim raporunda belediyenin “açık ihale” yapmadığı belirtilmiştir.AKP’li belediyenin açık ihaleden kaçındığına dikkat çeken Sayıştay, İhalelere belediye şirketleri ve belediye ihalelerinin çoğunluğunu alan (K) şirketinin çağrıldığı ve birçok ihalenin bu şirkete verildiği belirtilmektedir. Sayıştay, ihalelerde ‘saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlilik ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerinin ihlal edildiği, anlaşılmıştır’şeklinde tespitlerde bulunmuştur.

Sayıştay raporunda birçok ihalenin aynı firmaya verildiğine dair örnekler de bulunmaktadır. Bunlara birkaç örnek verecek olursak; Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nın yaptığı Park Bahçe Genel Temizlik ve Bakım Hizmet Alım İşi 2015 yılının tamamında pazarlık usulü aynı firmaya yaptırılmış, bu iş 2016 yılında da iki defa pazarlık usulü ile aynı firmaya ihale edilmiştir. Aynı şekilde İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı’nın yaptığı üç ayrı personel alım işi 2015 yılının sonunda pazarlık usulü ile ihale edilmiştir. Bu ihale kapsamındaki işler 2016 yılında iki defa aynı firmalara pazarlık usulü ile yaptırılmıştır.

Bu bağlamda;

1- 2014 yıllında yapılan yerel seçimden sonra Gaziantep büyükşehir belediyesi tarafından kaç adet ihale yapılmıştır? Bu ihaleler hangi usullerle (Açık, Doğrudan Temin ve Pazarlık) yapılmıştır?

2- 2014 yıllından bu yana Gaziantep Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan ihalelerin şirket ve firmalara göre dağılımı ne şekildedir?

3- Gaziantep büyükşehir belediyesine ait kurulmuş kaç adet şirket bulunmaktadır? Yapılan ihalelere belediye bünyesinde yer alan şirketler girmiş midir? Girmiş ise kaç ihaleye girmişlerdir?

4- Açık ihaleden kaçınmak ihalenin temel ilkelerine aykırılık teşkil etmekte, rekabeti engellemekte ve verimliliği düşürmektedir. Gaziantep büyükşehir belediyesinin ‘Açık İhale’ yapmaktan kaçınmasının nedeni nedir?

5- Söz konusu Akılı kart ihalesiyle ilgili belediyenin görevlendirmiş olduğu uzmanlar tarafından sadece 2014-2016 yılları arası incelenmiştir. Yalnız söz konusu ihale 2006 yıllında yapılmıştır. Akılı kart ihalesiyle ilgili Denetim dışı bırakılan 8 yıla ilişkin nasıl bir soruşturma yürütülecektir?

6- Sayıştay tarafından tespit edilen 6,5 milyon TL’lik açık için Gaziantep büyükşehir belediyesine bir ceza verilmiş midir? Verilmiş ise verilmiş olan ceza nedir?

24 Ekim 2017