Türkiye Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşa değil, barışa taraf olmalı

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması: 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu sabah başlayan çatışmaların giderek yayılması ve topyekûn bir savaşa dönüşmesi ihtimali var. Aralarında sivillerin de olduğu ölüm haberleri gelmeye başladı. Bu savaşın bir kazananı olmayacak, savaş her iki tarafı da derinden tahrip edecektir. Bu sebeple her iki ülke hükümetini acilen ateşkes ilan etmeye ve öncelikle sivilleri koruyacak önlemler almaya çağırıyoruz. 

Doğu Akdeniz’deki savaş ve gerilim politikalarının başarısızlığı orta yerde dururken, AKP hükümeti şimdi de Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki tarihsel problemleri “soydaşlık” üzerinden değerlendirip Azeri hükûmetini savaşa teşvik eden milliyetçi söylemlerde bulunuyor, yangının üzerine körükle gidiyor. Kaldı ki, Ermeniler de Azeriler gibi bu coğrafyanın kadim halklarındandır. Bu bağlamda Türkiye hükûmetini bir tarafı destekleyerek ve soydaş milliyetçiliği yaparak savaşı büyütmek yerine, Türkiye’de yaşayan halkların Azeri ve Ermeni halkları ile olan tarihsel bağlarını esas alarak arabulucu ve barışçı bir diplomasi yürütmeye çağırıyoruz. 

AKP-MHP koalisyonu tabanını konsolide etmek ve iktidarda kalmak için hem içte hem de dışta çatışma, gerilim ve savaş politikalarına hız vermiş durumda. HDP olarak Kafkasya’dan Ortadoğu’ya, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya kadar olan coğrafyada militarist yöntemler yerine barışçıl diplomatik yöntemlerin kullanılması gerektiğini, halkları birbirine düşman edecek politikalardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. AKP hükûmetinin müdahil olduğu tüm vekalet savaşlarını reddediyor, halkların bir arada, özgür ve barış içinde yaşayabileceği bir bölgesel istikrarın sağlanması yönündeki her türlü adımı destekleyeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu’nu ateşkes ve çözüm için acilen göreve davet ediyoruz. 

Halkların Demokratik Partisi

Merkez Yürütme Kurulu

27 Eylül 2020