Türkiye ekonomisi güven arıyor

Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin kaleme aldığı Open Democracy'de yayınlanan makale:

Türkiye 24 Haziran 2018’de tarihi bir seçime hazırlanıyor. Türkiye’de AKP, 16 yıllık iktidarı boyunca emeği, doğayı  sömürdü ve yalnızca yandaşlarını büyüten bir  rant ekonomisi yarattı. Bu dönemde işçiler, memurlar, emekliler, çiftçiler, esnaflar değil, yandaş müteahhitler, AVM’ler, zincir marketler büyüdü. Hükümet, yurtdışından borçlanarak elde edilen kaynakları, betona, silaha, şatafata harcayarak israf etti.

2002 yılında ekonomik bir kriz sonucunda iktidar olan AKP, 16 yıllık iktidarının son günlerinde, ülkemizi ağır bir ekonomik krize sürükleyerek panik bir seçime gitmek durumunda kaldı. Sarayın ve Hükümet’in, özellikle 2014 sonrasında ortaya koyduğu tek adam rejimi ihtirası, güvenlikçi politikalar ve baskı uygulamalarının ekonomik sonuçlarını tüm toplum kesimleri hissetmeye başladı. HDP olarak ekonomik krizin temelinde, son yıllarda derinleşen demokrasi krizini görüyoruz.

AKP- MHP koalisyonu ülkeyi tek adam rejimi altında, olağanüstü hal hukuku ile yönetmeye çalışmaktadır. Ancak son yıllardaki uygulamalarıyla AKP; toplumsal barışı tarumar etmiş, Meclis’i Sarayın noterine dönüştürmüş, yargıyı Sarayın sopası yapmış, medyayı baskıyla propaganda alanına çevirmiş ve Üniversitelerde akademik özgürlüğü KHK tehdidi altında bırakmıştır. AKP, Türkiye’yi demokratik bir ülke olma iddiasından uzaklaştırmış ve bu kapsamda  demokrasi krizi derin bir ekonomik krizi tetiklemiştir. Yalnızca OHAL’in ekonomik sonuçları krizin boyutlarını göstermek için yeterlidir. Türkiye yüksek kur, faiz, enflasyon, borç ve işsizlik sorunları ile yüzyüzedir.

*Mayıs itibariyle en yüksek oranlar

Türkiye’nin dış borç stoku 453 Milyar Dolar olup GSYH’ın % 53,3’üne yükselmiştir. 2001 ekonomik krizinden önce bu oran % 45,5’tir. 2018 yılında bu oranın % 57’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. 2011 yılından bu yana artan bu oran OHAL’le birlikte % 48,8’den % 53,3’e yükselmiştir. 2018 yılında % 57’yi aşacağı tahmin edilen bu dış borç stoku yönetilemez. İhracatta, üretimde ve kişi başına düşen gelirde 10 yıldır bir ilerleme yaşanmayan Türkiye ekonomisi yerinde saymaktadır.

Ekonomi HDP Programıyla Nefes Alabilir
Ekonomik krizden çıkış için öncelikle güven ortamına ihtiyaç vardır. HDP iktidarında, OHAL’i kaldırıp, özgürlükleri kısıtlayan uygulamaları sonlandıracağız. Demokratik kurumları ve kuralları  işler hale getireceğiz. Yargının bağımsızlığını sağlayacağız. Ekonomik krizi aşmanın ön koşulu olan Demokrasi krizini BİZ’LER çözeceğiz.

Barışçı ve katılımcı güven ekonomisi programımızın hedefi; halkın iradesiyle kararların alındığı, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı esas alan, dayanışmacı, doğa il uyumlu, emekten yana bir ekonomik perspektifle, üretenlerin ekonomik ilişkiler üzerinde denetimini artırmaktır.Yıllardır yandaşları büyüten yolsuzluk ekonomisine son vererek, dar gelirlilere gelir artışı sağlayacağız. Bu program için gerekli parasal kaynağı, kamusal israfları önleyerek ve adaletli bir vergi politikasıyla oluşturacağız. Böylece yoksulluk sınırının altında yaşayan yaklaşık 60 milyon yurttaşımıza aktaracağımız gelir ile hakça paylaşımı sağlayacağız.Hedeflerimize ulaşmak için üç programı hayata geçireceğiz.

Hakça Dağıtım Programı (HDP)

Hakça Dağıtım Programımızdan, yoksulluk sınırının altında geliri olan, 28.600.000 yurttaşımız yararlanacaktır. Çiftçiler, asgari ücretliler, işsizler, işçiler, memur ve emekliler Hakça Dağıtım Programı ile nefes alacaklar.

Emeğin Hakları Programıyla “insan onuruna yakışır iş ve istihdam sağlayacağız.”KOBİ Destek Programıyla rantçı sermayeyi değil, yatırım ve istihdamı destekleyeceğiz. Çiftçi ve Tarım Destek Programıyla üreten çiftçinin maliyetlerini azaltıp ürününün değerini arttıracağız.Esnaf Destek Programıyla Küçük Esnafı haksız rekabete karşı koruyacağız.

Sosyal Haklar Programı

Sosyal Haklar Programımızı, geliri yoksulluk sınırı olan 6.000 TL’nin altındaki 10 milyon hanede uygulayacağız. Tüm yurttaşlara Nitelikli ve Ücretsiz Temel Kamu Hizmetlerinin sunulmasını sağlayacağız. Türkiye’de emekliler geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalmaktadır. Emekli gelirini arttıracağımız için bu durum azalacaktır. HDP iktidarında gençler ya okulda ya da istihdamda olacak.

Her mahalleye 1 kreş açarak kadınların sosyal yaşama, istihdama katılımını sağlayacağız. Sosyal Haklar Programından yararlanan haneleri, sosyal politikalarla kademeli olarak yoksulluk sınırının üzerine çıkaracağız. Engelli emeğini değersizleştiren söylemle mücadele edeceğiz. Engelli istihdamı için teşvikler geliştireceğiz. Özel ve kamu alanında engellilerin istihdam kotalarını dolduracağız. HDP iktidarının ilk yılında 50.000 engelliyi kamuda istihdam edeceğiz.

Borçsuz Yaşam Programı

25 milyon vatandaşımızın, tüketici kredisi ve kredi kartı borçları her gün katlanıyor. 5 milyon vatandaşımız borç taksitlerini ödeyemiyor. İşçi, çiftçi, esnaf, memur, emekli, işsiz, yoksulluk sınırının altında gelire sahip tüm yurttaşlarımızın, toplam 50.000 liraya kadar olan her türlü banka borçlarının faizlerini sileceğiz. Anapara borçlarını sıfır faizli ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandıracağız. İcra takiplerini durduracağız. Hakça Dağıtım Programımızla geliri artan vatandaşlarımızın üç yıl içinde borçlarını bitirerek Borçsuz Yaşama geçireceğiz.

HDP ekonomi programının finansmanında borçlanma değil adaletli vergilendirme esas olacaktır. Vergide adaleti sağlayarak, Bütçede demokrasiyi uygulayarak, Kamu kaynaklarında israfı önleyerek Hakça Dağıtım Programı için yeterli kaynak oluşturacağız. Kurumlar ve Gelir vergi sisteminde reform yapacağız. Servette duyarlı, kentsel rantı da azaltan bir vergilendirmeyi getireceğiz. Bütçe hakkını demokratik bir şekilde uygulayacağız. AKP’nin israf ekonomisine son vereceğiz. Bu şekilde yatırım, istihdam ve kamu hizmetleri için yeni kaynak oluşturacağız.

Siyaset tercihte bulunmaktır. HDP olarak ekonomi politikalarında da tercihimizi yoksullardan, emekten, barıştan, kadından, doğadan yana kullanacağız. Türkiyeli seçmenleri, AKP’nin kriz üreten, adaletsiz, emek ve doğa karşıtı politikalarına karşı HDP’nin emek ve doğa dostu, kriz üretmeyen, verimli ve adaletli programını tercih etmeye davet ediyoruz.

Pervin Buldan ve Sezai Temelli

HDP Eş Genel Başkanları