Türkiye’nin dört bir yanında alanlardaydık, 8 Mart’ı kutladık

8 Mart vesilesiyle Kadın Meclisimizin de katılımıyla Türkiye’nin dört bir tarafında kutlamalar gerçekleştirdik.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Kadın Meclisimizin de yoğun katılımıyla Türkiye’nin dört bir tarafında kutlamalar gerçekleştirildi. Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman gibi illerde kitlesel kutlamalar ve mitingler yapılırken, pek çok yerleşim yerinde de kadınlar alanlara çıkarak taleplerini dile getirdi. Yapılan kutlamalarda iktidarın kadın politikalarına eleştiriler yöneltilirken mücadele kararlılığı vurgusu ön plana çıktı. 

Bu akşam Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve Kadın Meclisimiz, İstanbul’daki gece yürüyüşüne katılırken Ankara, İzmir, Samsun ve diğer yerlerde de akşam gerçekleştirilecek olan kutlamalara parti temsilcilerimiz dahil olacak. 

İstanbul

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Kadın Meclisi üyelerimiz ve milletvekillerimizle birlikte Dilek İmamoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun daveti üzerine İstanbul’da "8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hatıra Ormanı" açılışına katıldı. Buldan ve vekillerimiz kadınlar adına fidan dikti. 

Diyarbakır

Kadın Meclisimizin de içinde yer aldığı Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda 8 Mart mitingi gerçekleştirildi. Mitinge Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kadın Meclisimiz ve Genç Kadın Meclisimiz, İlerici Kadınlar Meclisi, Rosa Kadın Derneği, Kadın Akademisi ile çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, Diyarbakır milletvekillerimiz Remziye Tosun, Semra Güzel ve Dersim Dağ ile siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katıldı. HDP Genç Kadın Meclisi ayrı bir kortej ile alana girdi. Kadınlar alana girişlerde polis engeliyle karşılaşırken, Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmayan kadınlar alana alınmadı. Kadınların yanlarında getirdiği su, dezenfektan, kalem gibi ihtiyaçların meydana girişine izin verilmezken, içinde “isyan” kelimesinin bulunduğu pankart ve dövizlere el konuldu. Buna rağmen binlerce kadın İstasyon Meydanında 8 Mart’ı coşkuyla kutladı. Burada yapılan konuşmalarda da tecridin kaldırılması talep edilirken tutsak kadınlar selamlandı. 

Van

Van’da da yüzlerce kadının katılımıyla 8 Mart kutlaması gerçekleştirildi. Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran’ın yanı sıra milletvekillerimiz ve Kadın Meclisi üyelerimizin de katıldığı mitingde konuşmalar yapıldı, sanatçılar sahne aldı. Ağrı, Kars, Iğdır ve Hakkari başta olmak üzere birçok kentten çok sayıda kadının katıldığı mitinglerde kadınlar sık sık "Bijî berxwedana jinan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganlarını attı. Van'da konuşan Ayşe Acar Başaran, AKP ve MHP’nin kadın düşmanı politikalar yürüttüğünü ancak iktidarın saltanatının da kadınlar tarafından devrileceğini söyledi. 

Batman

Kadın Meclisimiz ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından da Batman’da yüzlerce kadının katılımıyla kutlama gerçekleştirildi. “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen etkinlik polis engeliyle karşılaştı. Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, polis tarafından ablukaya alınarak engellendi. Polisin tüm engellemelerine rağmen bekleyişini sürdüren kadınlar, daha sonra kortej halinde Batman İl Örgütümüz önüne yürüdü. 

Dersim

Kadın Meclisi üyelerimizin de aralarında yer aldığı, Dersim Kadın Platformu öncülüğünde Valiliğin yasaklama kararına rağmen Seyit Rıza meydanında 8 Mart kutlaması gerçekleştirildi. Kadınlar daha sonra 429 gündür bulunamayan Gülistan Doku için Gülistan'ın ablasıyla birlikte Dersim Adliyesi'ne yürüdü. Daha sonra açlık grevinde bulunan kadın tutsaklar için Anafatma ziyaretinde mum yakıp, Munzur’a karanfil bıraktı. 

Kars 

Kars Kadın Meclisimizin davetiyle sabah saatlerinde kadınlar kahvaltıda bir araya geldi. Ardından kadınlar esnaf ziyareti yaparak çalışan, sokakta olan kadınlara karanfil dağıttı. 

Urfa

Urfa’da da 8 Mart vesilesiyle bir şölen düzenlendi. Kadın Meclisimizin öncülüğünde Şehitlik Çamlık Düğün Salonu'nda düzenlenen şölene Urfa Milletvekilimiz Ayşe Sürücü ile yüzlerce kadın katıldı. Kadınlar burada da mücadele kararlılığını dile getirdi. 

Siirt

8 Mart Siirt’te de şölenle kutlandı. İl örgütümüzde yapılan kutlamaya, Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

Iğdır

Iğdır’ın Aralık, Tuzluca İlçelerinde HDP’li kadınlar köyleri ziyaret etti, burada kadınlara karanfil dağıttı ve 8 Mart kutlamaları gerçekleştirdi. 

Şırnak 

Kadın Meclisimiz ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından 26 Şubat'ta Şırnak'ın İdil ilçesinde startını verilen ve hemen hemen bütün ilçelerinde yapılan 8 Mart kutlamalarının finali, Beytüşşebap’ta görkemli bir şölenle gerçekleştirildi. Beytüşşebap İlçe Örgütümüzde gerçekleşen şölene, kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. 

Kadın meclisimiz ayrıca, Bingöl, Bitlis, Osmaniye, Hatay, Siirt, Manisa, Muş, Ağrı ve daha çok yerleşim yerinde de çeşitli etkinliklerle kutlamalar gerçekleştirdi. 

8 Mart 2021