Tutsaklara yönelik sistematik saldırı karşısında adalet mücadelemizi yükselteceğiz

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

Son dönemde hapishanelerde yaşanan ölümlere bir yenisinin daha eklendiğini maalesef öğrenmiş bulunmaktayız. 30 yıldır hapishanede bulunan Mehmet Hanefi Bilgin adlı tutsak, kaldığı Bolu F Tipi Cezaevi’nde geçirdiği kalp krizi neticesinde dün gece hayatını kaybetmiş ve böylece son 3 ay içinde hapishanelerde yaşamını yitiren tutsak sayısı 8’e ulaşmıştır.

Tüm bu ölümler hapishaneleri birer ölüm evi haline getiren iktidarın politikalarından ayrı düşünülemez. Devlet hapishanede bulanan mahpusların yaşam hakkını korumak ile Anayasa ve AİHS hükümleri gereği sorumlu olmasına rağmen, sorumluluklarını yerine getirmek bir tarafa tutsakları ölüme sürüklemek için sağlığa erişim hakkı başta olmak üzere tüm haklarını askıya alarak, hapishaneleri fiziksel ve psikolojik işkence merkezleri haline getirmiş, Adli Tıp Kurumu ve İdare Gözlem Heyetleri eliyle hasta mahpuslar için adeta ölüm koridoru oluşturmuştur.

Ülkeyi çoklu krize sürükleyen iktidar, başta hapishaneler olmak üzere tüm ülkeyi yaşanılamaz hale getirmiştir. Bir kez daha ifade etmek isteriz ki; bu topraklarda adaleti tesis etmenin yolu Adalet Bakanı’nı değil, adalet karşıtı zihniyeti değiştirmekle mümkün olacaktır. Bu bilinçle, tutsakların yaşamına yönelik sistematik saldırı karşısında, siyasal, toplumsal ve adalet mücadelemizi yükselteceğimiz gibi, hukuk zemininde de bu ölümlere neden olanlardan elbette hesap soracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Ümit Dede
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
30 Ocak 2022