İzmir İl örgütümüz, Tepekule Kongre Merkezi'nde, partililerin katıldığı "Yeni yaşama çağrı" başlıklı bir halk buluşması düzenledi. Toplantıya, HDP İzmir il eşbaşkanları Cavit Uğur ve Mizgin Irgat ve İstanbul milletvekilimiz Levent Tüzel de katıldı. HDK İzmir il eş sözcüsü Dilan Akpolat'ın kısa konuşması ile başlayan toplantıda, demokrasi mücadelesinde yaşamını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Toplantıda ilk olarak, Milletvekilimiz Levent Tüzel söz aldı. Haziran'daki seçimlerin ortak mücadeleyi daha da ileriye taşıyacağını belirterek konuşmasına başlayan Tüzel, "Parti ismi ile seçime girmek bizi daha da güçlü kılacak. Tarihi günlerden geçiyoruz, hem Kürt ulusal mücadelesinin geldiği noktada hem de barış sürecinin olmazsa olmaz bir noktaya gelmesi ile, hükümetin oyalama geveleme hali kalmaması nedeni ile önemli bir dönemeçteyiz" dedi. Hükümetin planladığı bütçenin sermaye bütçesi olduğunu ve halka saldıran bir bütçe olduğunu belirten Tüzel, bu sistemle Türkiye'de binlerce işçinin öldüğünü belirtti. İşçi ölümlerinin Türkiye'de bir rekora imza attığını söyleyen Tüzel, bunların sadece birer rakam değil aileleri yakan gerçekler olduğunu söyledi.

Soma'lı işçilerin sorunlarına da değinen Tüzel, işçilerin sendikal anlamda ihanete de uğradıklarını belirterek, işçilerin bu durumunu "son derece vahim" olarak değerlendirdi. AKP'nin, sermaye egemenliğini iktidarı boyunca önüne koymuş olan tek adam tek parti rejimi yaratmak isteyen bir tür Türk islam devleti yaratmak isteyen bir iktidar olduğunu belirten Tüzel, "Polisin yetkilini de arttıran özgürlük isteyenleri yok etmek isteyen yasaları mecliste duruyor. AKP, bir din devleti inşaa etmek istiyor. Halk hareketlerinin sınıf mücadelelerinin bastırılması için zorbalığa despotluğa daha cok ihtiyaç duyuyor bu nedenle. Hatta bu nedenle, kendi iktidarını güçlendirecek dini motiflere ihtiyaç duyuyor" dedi.

AKP'nin bu savaşçı politikasından çok geniş bir kesimin rahatsız olduğunu belirten Tüzel, Gezi Direnişi'nde ortaya çıkan Gezi Dayanışması'nın, Soma'daki iş cinayeti sonrası ortaya çıkan Soma Dayanışması ve 6-7 Ekim serhildanı sonrası ortaya çıkan Kobané Dayanışması'nın bu birleşme isteğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'de büyük bir polis baskısı kurulmaya çalışıldığına dikkat çeken Tüzel, AKP'nin yok saydığı tüm ezilen kesimleri biraraya getirmeyi amaçladıklarını söyledi. "Ülkede hem özgürlükle hem de emek mücadelesini büyütmek isteyen hem de bu gidişatı durdurmak isteyen her kesimle birlikte daha geniş bir cephe örmek için şimdi tam zamanı" diyen Tüzel, HDP'nin bu anlamda AKP'yi durduracak tek güç olacağını vurguladı. Türkiye'nin tarihi bir süreçte olduğunu belirten Tüzel, "Mücadeleyi büyütmenin tam zamanı. Bu inkara bu ayrımcılığa karşı orda HDK ve birlikte mücadele etmek isteyenler olarak bu makuz kaderi değitirecek olan da bu gidişattır bu bizim kararlılığımızdır" dedi.

Tüzel'den sonra konuşan HDK Genel Meclis üyesi Ramazan Özbek, konuşmasına "Birez Öcalan'a selam gönderiyorum" diyerek başladı. İzmir'de HDK fikriyatını yayabilmek ve inşaa edebilmek için pilot bölgeler belirlendiğini söyleyen Özbek, bu ilçeleri 1. ve 2. bölge olarak ayırdıklarını belirtti. Bu iki bölgede mahalle mahalle sokak sokak çalışmaların yürütüldüğünü belirten Özbek, "Bunu her ilçenin kendi sorunu çerçevesinde biraraya gelip mahalle kendisini nasıl örgütleyecek konusunda imkan ve irade ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Sadece görev verilmiş arkadaşlardan sadece bu işi yapmasını beklersek ortaya zorluk çıkar, bütün buradaki arkadaşların HDK'yi inşaa etmek için çaba harcaması gerekir" dedi.

Büyük salonun dolması üzerine ek salonun açıldığı toplantıda, Yunanistan'da yapılan seçimlerinin hatırlatıldı ve oradaki sol koalisyon partisi SYRİZA'ya başarı dilenirken, Suudi Arabistan Kralı Abdullah için yas ilan edilmesi de alkışlarla protesto edildi.

26.01.2015