HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, DEVA ilaç fabrikasında çalışan ve sendikaya üye oldukları için işten atılan işçileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına sordu.

Tüzel, önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"İlaç sektörü, özellikle AKP hükümeti döneminde, devletin kamu hastanelerine ilaç temininden çekilmesi, SSK İlaç Fabrikası'nın kapatılması ve düzenlenen yeni ilaç protokolleri ile özel sektörün hakimiyetine girmiştir. Yabancı sermayeli şirketlerin ve tekelleşmenin belirginleştiği ilaç sektöründe ekonomik büyüme düşük ücret, işten çıkarmalarla işçi sayısının azaltılması, patron baskısı ve yasal boşluklarla işçilerin örgütlenmesinin engellemesi üzerinden gerçekleşmektedir.

İlaç sektöründe sendikasızlaştırma uygulamaları yaşanmaktadır. 20 Haziran 2014 tarihinden itibaren Deva İlaç Çerkezköy Fabrikasında 24 işçi Petrol-İş Sendikası'na üye olduğu için işten atılmıştır. İşçiler 1 Temmuz'da direniş çadırı kuran işçiler sendikalaşma haklarına sahip çıkmaya devam etmektedir. Anılan fabrikada yoğun bir baskı ortamı, işçi sağlığını ve hatta halk sağlığını tehdit edebilecek gelişmeler olduğu iddia edilmektedir.
DEVA işçilerinin talepleri, insanca yaşanacak bir ücret, angarya düzenine son verilmesi, işçilerin fiziksel ve ruhsal sağlığını tehdit eden çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ölüm ve hastalık riskiyle sendikasız, güvencesiz değil, işçi sağlığı ve iş güvencesinin sağlanmasıdır. Bu taleplerde bulunmak ve yasal haklarını kullanarak sendikada örgütlenmenin bedeli, hukuksuz işten atmak olamaz. Bu işçi haklarına karşı patron sınıfının pervasız, hak, hukuk tanımaz saldırılarının önüne geçmek siyasi iktidarın sorumluluğudur."

Tüzel'in önergesinde şu sorular yer aldı:

"Deva İlaç Çerkezköy Fabrikasında kaç işçi çalışmaktadır? Kaçı sendikaya üye olduğu için işten atılmıştır?
Deva İlaç fabrikasında çalışan işçilerin ücretleri ne kadardır? Kaç yılda bir ücretlerine zam yapılmaktadır? Kaç lira ücret üzerinden sigorta primi yatırılmaktadır?
Deva İlaç Çerkezköy Fabrikasında işe ilk başlandığında işçilere, "fazla mesai ücretlerini istemeyeceğim" kağıdı imzalatıldığı, haftanın 7 günü ücretsiz çalışmaya çağırıldıkları iddiaları hakkında bir inceleme yapılmış mıdır? Bu fabrikanın Bölge çalışma müdürlüğüne fazla çalışmaya dair başvurusu var mıdır? Mesai saatleri dışında bu fabrika denetlenmiş midir?
Bu fabrikada çalışma ortamının işçilerin fiziksel ve ruhsal sağlıkları üzerindeki etkileri, işçi sağlığı ve iş güvencesinin olup olmadığı araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise, Bulgular ve önlemler nedir?
Bütün işçiler sürekli olarak gözetlendiği, işçilere her gün "sakın sendikalı işçilerle birlikte hareket etme" baskısı yapıldığı, çıkışlarda ve molalarda işçilerinin birbirini görmesinin engellediği, operatörlerin ayakta çalışmaya zorlandığı iddiaları doğru mudur?
Deva İlaç Çerkezköy Fabrikasında yaşanan yasa tanımazlığa ve hak ihlallerine yönelik Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?​"

18.09.2014