İstanbul Milletvekilimiz Levent Tüzel, Esenyurt bölgesinde bulunan Saadetdere ve Namık Kemal mahallerinden geçen yüksek gerilim hattı ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önerges verdi.

Önergenin gerekçesi şu şekilde;

21 Ocak 2015 tarihinde Esenyurt Saadetdere mahallesinde 3.sok. 121 numaralı evinin bacasını temizlemek için çatıya çıkan Haydar Sarı'nın, elindeki sopanın yüksek gerilim hattına değmesi sonucu hayatını kaybetti, hatta meydana gelen patlama sonucu binadaki 4 dairede de büyük çapta hasar oluştuğu haberleri basında yer almıştır.

Mahallede oturanlar, bu olayın ilk olmadığını belirterek, bu konuyu defalarca gerek TEİAŞ'a, gerek belediye ve ilgili mercilere uyarılarda bulunduklarını ancak sorunun çözüme kavuşturulmadığını belirterek, bu olayın sorumlularının açığa çıkarılmasını istiyor.
Avcılar belediyesine bağlı Ambarlı mahallesinde bulunan elektrik üretim tesislerinden başlayarak Esenyurt bölgesinde bulunan Saadetdere ve Namık Kemal mahallerinde yaklaşık 250 bina üzerinden 14 tane yüksek gerilimli hat direkt olarak geçtiği için binlerce insan her an ölümle burun buruna yaşamaktadır.

Yine, inşaatlarda kullanılan vinç vb. araçların yüksek gerilim hattına temas etmesi sonucu, işçilerin yüksek gerilim hattına kapılarak öldükleri bilinmektedir.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, insan sağlığına zararlı olduğu kesinleşmiş yüksek gerilim hatlarının limit değerlerinin dünya standartlarının çok üstünde bulunduğunu, yüksek gerilim hatlarının altında yaşanmaması ve buralara okul kurulmaması gerektiğini özellikle vurgulamaktadır.1996 yılında yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riskinin diğerlerine göre 1.5 katı fazla olduğu Amerikan Bilimler Akademisi tarafından kabul edilmiştir.

Tüzel, konuyla ilgili olarak şu sorulara yer verdi;

1) İstanbul Esenyurt Saadetdere mahallesinde evinin bacasını temizlemek için çatıya çıkan Haydar yüksek voltajlı gerilim hattına kapılıp yanarak ölmesinin sorumlusu kimdir?

2) İstanbul Esenyurt Saadetdere mahallesinde evlerin bir metre üzerinden geçen yüksek voltajlı gerilim hatlarının riskleri TEAİŞ'e bildirildiği halde neden kaldırılmamış, önlem alınmamıştır?

3) Yüksek gerilim hatlarından çıkan yangında 5 evin yanmasından kim sorumludur? Bu evlerin yanması nedeniyle yaşanan mağduriyetler nasıl giderilecektir?

4) Şehrin içinde ve yaşam alanlarında olduğu gibi, en kalabalık ve en lüks yerleşim birimlerinde dahi yüksek gerilim hatlarına rastlanır olmuştur. Bunun kontrolü yapılıyor mu? Yapılmıyor ise neden yapılmıyor?

5) İnsan sağlığına zararlı olduğu kesinleşmiş olan yüksek gerilim hatlarının Türkiye'deki limit değerlerinin dünya standartlarının çok üstünde bulunduğunu, yüksek gerilim hatlarının altında yaşanmaması ve buralara okul kurulmaması gerektiğini bilim insanlarınca sıklıkla açıklanmasına rağmen, neden hala okulların ve yaşam alanlarının etrafında yüksek gerilim hatlarına izin veriliyor, var olanlar neden kaldırılmıyor? ​

26.01.2015