İstanbul Milletvekilimiz Levent Tüzel, Trabzon HES inşaatı çalışmaları sırasında çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Tüzel'in Çalışma Bakanı'na verdiği önerge şu şekilde:

Trabzon Çaykara ilçesi Köknar Kavlatan mevkiinde Tulpar İnşaat Sanayi Tic.A.Ş.’nin Balkodu 2 HES santral sahasında taşeron firma olan Öz Seda Rehabilitasyon Müh. Ltd. Şti.nin yapımını üstlendiği HES projesi kapsamında iletim tünelinin yapımı sırasında 15 Ocak 2015 tarihinde Erhan Aslan, Muhammed Işıklı, Nusret Er, Özgür Can Özyürek ve Lokman Çelik adındaki 5 işçiler çığ altında kalarak hayatını kaybetmiştir.

Bilirkişi Raporunda, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hiçbirinin alınmadığı, şantiye sahasının çığ bölgesi olduğu, 5-10 gün arayla olaydan kısa bir süre önce de iki kez çığ düştüğü, işçilerin çığ düşme tehlikesini öngörerek şirket yetkililerinden çalışmayı durdurmalarını istedikleri ancak, talebi kabul etmediği ve çalışmayı sürdürme talimatı verdiği kaydedilmektedir.

Bu belirlemeler açıkça göstermektedir ki, şirket maliyeti düşürmek, işi kısa sürede teslim etmek için işçilerin hayatıyla oynamaktadır.İş cinayetleri genellikle cezasızlıkla sonuçlanmakta, gerekli denetim yapılmamaktadır. Patronların kâr hırsı ile devletin patronu koruyan, işçinin hayatını hiçe sayan politikaları daha kaç işçiyi hayatın dalından koparacaktır.

Köknar Köyü Muhtarı Abdullah Sevin, firmanın risk yaratan faaliyetlerine yönelik Valiliğe, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile BİMER’e başvurarak durumu ilettiğini, dilekçede ÇED’e uygun çalışılmadığını aktardığını açıklamıştır. Daha önce tünel girişinde çökme yaşandığı, projeye aykırı olarak tünel girişinin çığ düşebilen mevkiye doğru açıldığı iddialar arasındadır.

Konuyla ilgili olarak;

1. Erhan Aslan, Muhammed Işıklı, Nusret Er, Özgür Can Özyürek ve Lokman Çelik'in ölümünden kimler sorumludur? Bu olayda Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?

2. Bu şantiyede genel olarak ve kış koşullarında işçiler çalıştırılmadan önce çığ düşme tehlikesine karşı ve genel olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından risk analizleri yapılmış mıdır? Yapıldı ise bulgular nedir?

3. Daha önce tünel girişinde çökme yaşandığı, projeye uygun olmadığı halde tünel girişinin çığ düşebilen mevkiye doğru açıldığı iddiaları doğru mudur?
Bakanlığınız bölgede bu koşullar altında HES inşaatında işçi çalıştırıldığından haberdar mıdır?

4. Köy muhtarı BİMER’e ve valiliğe, işçiler patrona risk yaratan durumları bildiriyor. Ama önlem alınmıyor, iş durdurulmuyor. Bu durum Bakanlığınızca nasıl değerlendirilmekte, yeni bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Bu gibi acı olayların yaşanmaması için bu tür vakaların yaşanmaması için ne tür önlemler alınması gerekmektedir?

5. Bakanlığınızca son 5 yılda kaç HES inşaatında işçi sağlığı iş güvenliği teftişi yapılmıştır? Kaçı ölümlerden sonradır? Son 5 yıl içinde HES inşaatlarında hayatını kaybeden işçi sayısı kaçtır?


Tüzel, Enerji Bakanı'na ise şu önergeyi yönlendirdi;

Trabzon Çaykara ilçesi Köknar Kavlatan mevkiinde Tulpar İnşaat Sanayi Tic.A.Ş.’nin Balkodu 2 HES santral sahasında taşeron firma olan Öz Seda Rehabilitasyon Müh… Ltd. Şti.nin yapımını üstlendiği HES projesi kapsamında iletim tünelinin yapımı sırasında 15 Ocak 2015 tarihinde Erhan Aslan, Muhammed Işıklı, Nusret Er, Özgür Can Özyürek ve Lokman Çelik adındaki 5 işçiler çığ altında kalarak hayatını kaybetmiştir.

Bilirkişi Raporunda, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hiçbirinin alınmadığı, şantiye sahasının çığ bölgesi olduğu, 5-10 gün arayla olaydan kısa bir süre önce de iki kez çığ düştüğü, işçilerin çığ düşme tehlikesini öngörerek şirket yetkililerinden çalışmayı durdurmalarını istedikleri ancak, talebi kabul etmediği ve çalışmayı sürdürme talimatı verdiği kaydedilmektedir.

Bu belirlemeler açıkça göstermektedir ki, şirket maliyeti düşürmek, işi kısa sürede teslim etmek için işçilerin hayatıyla oynamaktadır. İş cinayetleri genellikle cezasızlıkla sonuçlanmakta, gerekli denetim yapılmamaktadır. Patronların kâr hırsı ile devletin patronu koruyan, işçinin hayatını hiçe sayan politikaları daha kaç işçiyi hayatın dalından koparacaktır.

Köknar Köyü Muhtarı Abdullah Sevin, firmanın risk yaratan faaliyetlerine yönelik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile BİMER’e başvurarak durumu ilettiğini, dilekçede ÇED’e uygun çalışılmadığını aktardığını açıklamıştır. Daha önce tünel girişinde çökme yaşandığı, projeye aykırı olarak tünel girişinin çığ düşebilen mevkiye doğru açıldığı iddialar arasındadır.

Konuyla ilgili olarak;

1. Erhan Aslan, Muhammed Işıklı, Nusret Er, Özgür Can Özyürek ve Lokman Çelik'in ölümünden kimler sorumludur? Bu olayda Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?

2. Bölge coğrafi ve jeolojik olarak incelenmiş midir? Daha önce tünel girişinde çökme yaşandığı, projeye uygun olmadığı halde tünel girişinin çığ düşebilen mevkiye doğru açıldığı iddiaları doğru mudur?

3. Bakanlığınız bölgede bu koşullar altında HES inşaatında işçi çalıştırıldığından haberdar mıdır?

4. Köy muhtarı firmanın risk yaratan çalışmasını BİMER’e ve Valiliğe bildirmiş, işçiler çığ riskini öngörüp işin durdurulmasını istemişler ama hiçbir yetkili bunların sesini duymamış, dinlememiştir. Bu gibi acı olayların yaşanmaması için bu olaydan Bakanlığınız hangi sonuçları çıkarmıştır? Bu tür vakaların yaşanmaması için ne tür önlemler alınması gerekmektedir.

5. Şirketin ÇED'e uygun çalışmadığı iddiaları hakkında inceleme yapılmış mıdır?

6. Aynı bölgede kaç HES inşaatı bulunmaktadır? Buralarda kar –kış koşullarında çalışma devam etmekte midir?

18.02.2015