Mecidiyeköy Torun Center inşaatında yaşanan işçi katliamına dair konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “Ailelere destek olunacak,”, “Sorumlusu kimse ortaya çıkarılacak”, “Kutsal bir iş yapan işçiler şehit olmuştur” gibi sözlerle hem hükümetin hem de patronun sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını söyledi. Gazetemizin ortaya çıkarttığı Torunlar GYO’ya verilen 24 saat çalışma iznine dikkat çeken Tüzel, “Bu durum aşırı kâr hırsını, bu kâra bir an önce kavuşma isteğini ve denetim yapılmadan gece gündüz bu çalışma ortamına göz yumulduğunu gösteriyor” dedi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin, hükümetin geçen yıl çıkarttığı yasayla taşeron firmalara devredildiğini hatırlatan Tüzel, “Güvenlik tedbirlerine bakan firmanın Soma’da facianın yaşandığı madene de bakan yapı denetim firması olduğu ortaya çıktı” dedi. Torunlar GYO patronunun, taşeron firmaları işaret ederek sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını anlatan Tüzel, “Aslında burada tam bir kâr ortaklığı vardır.

Devlet adına TOKİ yönetimi ve Torular GYO, 10 işçinin ölümünden sorumludur” diye konuştu. İnşaat sektörünün taşeronlaştırma üzerine kurulu olduğunu anlatan Tüzel, bunun da kuralsızlık, denetimsizlik ve örgütsüzlük anlamına geldiğini söyledi. Meclis gündeminde yer alan torba yasa ile “taşeron çalışma iyileştirilecek” adı altında taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılacağını ifade eden Tüzel, bu durumun iş cinayetlerini daha da artıracağını kaydetti. Tüzel şöyle devam etti: “Bu yasa geri çekilmeli, işçilerin talepleri doğrultusunda taşeron çalışmayı yasaklayacak yeni bir yasa hazırlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği yasasında da denetim kurullarında işçinin örgütlü bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.”