İstanbul'un Büyükçekmece ilçesine bağlı Kumburgaz'ın Kamiloba sahilinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan, ancak 7 gündür kendilerinden haber alınamayan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'yi arama çalışmaları devam ediyor. Arama çalışmaları devam ederken diğer yandan ise aileler, çalışmaların yeterli olmadığından yakınıyor. Gerçek ve etkili bir kriz masası kurulmadığına tepki gösteren aileler, devletten de çalışmalarını yoğunlaştırmasını ve çalışmalar hakkında kendilerine bilgi verilmesini istiyor.

Serdar ve Doğan Demir'in amcası Sait Demir, 7 gündür alanda beklediklerini arama-kurtarma çalışmalarının ise yeterli olmadığından yakındı. Arama çalışmalarının olmasına rağmen gençlerin hala neden bulunmadığını soran Demir, yetkililerin arama çalışmalarıyla ilgili ailelere bilgi vermesini istedi. Demir, "Burada gerçek anlamda bir kriz merkezi, yok. Biz, gerçek anlamda bir kriz merkezinin oluşturulması gerektiğini defalarca söyledik. Ancak, herhangi bir şey göremedik. Çalışmalar hakkında belli saatler arasında bize bilgiler iletilmiyor. Oysa biz en azından çalışmaların nasıl gittiği hakkında bilgi verilmesini istiyoruz" dedi. Demir, ayrıca yetkililerden kaybolan gençlerin bulunması için kayalıklarda da arama çalışmaları yapılmasını istedi.

Kaybolan gençlerin ailelerini ziyaret eden HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de ailelere geçmiş olsun dileklerini ileterek, aileleri dinledi. Yaşanan olayda devletin sorumluluğunun da bulunduğunun altını çizen Tüzel, "Devletin, bu gibi olağanüstü durumlarda herhangi bir hazırlığı yoktur" diyerek, olayın bütün yönleriyle araştırılması gerektiğini belirtti. Tüzel'e taleplerini anlatan aileler, arama-kurtarma çalışmaları için gerçek bir kriz masasının olmadığını, arama çalışmalarında yer alanların da gönüllü olduklarını belirterek, devletin arama çalışmalarına daha çok yoğunlaşmasını istedi. Hükümet tarafından kimseyle görüşmediklerini ifade eden aileler, tek isteklerinin yakınlarına kavuşmak olduğunu dile getirdi.

Öte yandan aileler, 17 Ağustos günü, Avşa'dan Yenikapı'ya gelen İDO feribotu yolcularından birinin, denizin açıklarında gençleri çırpınırken görüp İDO kaptanına durumu bildirmesine rağmen kaptanın Kıyı Emniyeti'ne, onların ise durumu 158 Sahil Güvenlik ekiplerine bildirmesi, ancak zaman kaybından dolayı sonuç alınamaması nedeniyle, olayda ihmali bulunan İDO hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

24.08.2014