
Avrupa Parlamenterleri, gazeteciler ve akademisyenlerden oluşan bir delegasyon Sn. Abdullah Öcalan ve Eş Genel Başkanlarımız ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığı'na başvurdu.
Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) tarafından organize edilen, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi üyelerinden, akademisyen ve gazeteci 13 kişiden oluşan uluslararası delegasyon, Türkiye ziyareti kapsamında Kürt Siyasi Hareketi, siyasi partiler, sendikalar ve diğer sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle bir araya gelecek.
Delegasyonda AP milletvekilleri Costas Mavrides ve Julie Ward, eski AP milletvekili Francis Wurtz ; Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden Miren Edurne Gorrotxategi ve Ulla Sandbaek; İzlanda Parlamentosu Eski Milletvekili Ögmundur Jonasson; The Guardian'ın kıdemli dış muhabiri Jonathan Steele; Westminster Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı Peder Joe Ryan; Uluslararası Toplumsal Ekoloji Enstitüsü Danışma Kurulu Üyeleri Dimitri Roussopoulos ve Federico Venturini ile Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Thomas Jeffrey Miley yer alıyor.
“Öcalan, Türkiye’nin Kürt meselesi ve demokratikleşme sürecine olumlu destek verecektir..."
Delegasyon, 19 yılı aşkın bir süredir İmralı Adası'nda tecrit altında tutulan Sn. Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığı'na başvurdu. AP Milletvekili Julie Ward heyet Adına Adalet Bakanlığı'na 30 Ocak’ta gönderdiği mektupta Öcalan'ın Türkiye'de Kürt meselesine ve demokratikleşme sürecine olumlu katkılar sağlayacağına inandıklarını belirterek, çözüm sürecinin yeniden başlatılabilmesi amacıyla Öcalan’la görüş alış verişinde bulunmak üzere görüşmelerine izni verilmesini istedi. Mektubunda durumun ciddiyetine dikkat çeken Ward, taleplerine olumlu ve hızlı bir yanıt verilmesinden mutluluk duyacaklarını ifade etti.
Delagasyon, HDP Eş Genel Başkanlarıyla görüşmek için de başvurdu
Delegasyon, tutuklu Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşmek için de Adalet Bakanlığı'na bir başvuru yaptı. Başvuru mektubunda, HDP liderlerinin Türkiye'de barış süreci konusunda önemli bir rol oynadığı belirtilerek kendileriyle görüşmelerine izin verilmesi talep edildi.
AP, Avrupa Konseyi ve BM’ye rapor
Delegasyon ayrıca ülkedeki mevcut durum hakkında bilgi toplamak üzere barış sürecinin bozulmasından bu yana sokağa çıkma yasakları, ablukalar ve diğer sivil hak ihlallerinin yaşandığı Diyarbakır ve diğer Kürt şehirlerini ziyaret edecek ve sonrasında hazırlayacağı raporu Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlara sunacak.
Delegasyonun dün yaptığı basın açıklaması ve Eş Genel Başkanlarımızla görüşmek için yaptıkları başvuru (orijinal İngilizce)
15 Şubat 2017