Uluslararası sendikaların boykot kararının nedeni hükümet politikalarıdır

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) düzenleme ve yürütmesinden sorumlu olduğu 10. Avrupa Bölge Toplantısı, 2-5 Ekim 2017 tarihleri arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak. Dört yılda bir tekrarlanan bu toplantıda 51 ülkeden hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin bir araya geleceği öngörülmektedir.

ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) ve ETUC (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu) İstanbul’da düzenlenecek 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nı boykot kararı almıştır. ITUC ve ETUC Genel Sekreterleri, Avrupa ve Orta Asya’daki üyelerine toplantıya katılmama çağrısı yapmıştır.

AKP son yıllarda çalışma yaşamında emekçiler aleyhine ve sermaye lehine çok sayıda düzenleme gerçekleştirmiş, güvencesiz, taşeron ve sözleşmeli istihdam biçimini esas almış; performans sistemini sendikaların tüm itirazlarına rağmen yaygınlaştırmıştır. ILO Konvansiyonları, Uluslararası Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Şartı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı gibi pek çok sözleşmeyi ihlal eden AKP iktidarı, sendikal hak ve özgürlükleri her gün biraz daha budamış, yandaş konfederasyonlara ve sendikalara destek vererek sendikal ayrımcılığı derinleştirmiştir.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası gerçekleşen AKP sivil darbesi ile OHAL ve KHK rejimi altında temel insan hak ve özgürlükleri, demokratik haklar ve hukukun üstünlüğü ilkeleri askıya alınmış; onbinlerce kamu emekçisi herhangi bir hükme dayanmadan ihraç edilmiş; kayyumlar eliyle gasp edilen onlarca belediyede yüzlerce işçi işten atılmıştır. Grev yasakları ve engellemeleri ile sendikal hak ihlallerinde dehşete düşüren artışlar yaşanmış; sendikalar, emek örgütleri ve muhalif tüm kesimler tasfiye edilmeye ve demokratik muhalefet sindirilmeye çalışılmış, gazeteci, aydın, milletvekili ve siyasetçiler cezaevlerine atılmıştır.

Söz konusu toplantıya ilişkin bugüne kadar emek örgütlerinden sadece KESK, Yürütme Kurulu’nda bir karar alarak, “ETUC ve ITUC’un kararı gereği, AKP Hükümeti’nin darbe uygulamalarını aratmayan politikalarında ısrar etmesi, ILO ve diğer uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesi, mevcut Anayasa’yı bile ayaklar altına alarak ülkeyi, çalışma yaşamını OHAL/KHK rejimiyle yönetmesi gibi nedenlerden dolayı 10. ILO Avrupa Bölge Toplantısı’na katılmayacağını” açıklamıştır.

OHAL ve KHK rejimi altında, emeğin ve demokratik muhalefetin büyük bir saldırı altında olduğu sivil darbe koşullarında yapılan bu toplantının, Türkiye emekçileri ve halklarına değil AKP Hükümeti’ne fayda sağlayacağı açıktır.

HDP olarak bu vesileyle, bir kez daha OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin geri çekilmesi, emekçiler üzerindeki baskı ve sürgünlerin son bulması için emekten ve emekçiden yana olan mücadelemizi sürdüreceğimizi yineliyoruz.

Halkların Demokratik Partisi 
Merkez Yürütme Kurulu
15 Eylül 2017