Uluslararası toplumdan partimizle dayanışma mesajları: Kobanî Davasının takipçisiyiz

Kobanî Davasına ilişkin çok sayıda ülkede etkinlik düzenlenerek hem HDP’ye destek verildi hem de Kobanî’yi sahiplenme çağrısı yapıldı. Twitter'da yapılan kampanya kapsamında Kobanî’yi savun ve HDP ile dayanışma (#DefendKobani ve #SolidarityWithHDP) hashtagleri kullanıldı. Bazıları bu hashtagler ile paylaşılan kimi mesajlar şöyle:

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde: İsveç, HDP önceki dönem eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ da dahil olmak üzere HDP temsilcilerine yönelik davayı yakından takip ediyor. Seçilmiş yetkililerin demokratik görevlerini yerine getirebilmeleri çok önemlidir. Elçiliğimiz duruşmayı mahkeme salonundan takip etmektedir.

Kobanî Davasını yakından takip ediyoruz

AP Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor: HDP’nin önde gelen üyeleri ve eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişiye karşı bugün başlayan Kobanî Davasını Avrupa Parlamentosundan birçok kişiyle birlikte yakından takip ediyoruz. Meşru, demokratik muhalefeti kriminalize etmek doğru bir yol değildir.

HDP ile dayanışma içindeyiz

Avrupa Parlamentosundaki S&D Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kati Piri: Bugün Türkiye'de 108 HDP'li siyasetçi ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya. Kobanî Davası, ülkenin üçüncü büyük partisini hedef alan bir başka girişim. HDP ile dayanışma içerisindeyiz.

130. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont: Kobanî’de İslam Devleti mağlup edildiği için Erdoğan'ın otokrasisi tarafından mahkemeye çıkarılan Kürt halkıyla ve HDP’nin 108 üyesiyle dayanışma içerisindeyiz. İspanyol Hükümeti, Türk yetkililerle suç ortaklığı yaptığı için kendisinden utanmalıdır.

Birleşik Krallık, Türkiye’nin insan hakları ve ifade özgürlüğüne saygı göstermesi için daha fazlasını yapmalı

Birleşik Krallık’tan İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark: Adaletsiz ve antidemokratik Kobanî Davasında yargılanan tüm muhalif milletvekilleriyle dayanışma içindeyim. Birleşik Krallık, Türkiye’nin insan haklarına, ifade özgürlüğüne ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermemesi konusunda daha fazlasını yapmalıdır.

Almanya: İktidar siyasi fikirleri kriminalleştirerek demokrasinin temellerine müdahale ediyor

Almanya Federal Hükümeti İnsan Hakları Komiseri Bärbel Kofler: Türk makamlarının, HDP ve üyelerine yönelik uluslararası boyutta defaatle eleştirilen sert tutumu, bugün Ankara’da başlayacak yargılama ile 2014 yılındaki Kobani gösterileri bağlamındaki trajik olayların aydınlatılmasını şüpheli hale getirmektedir. Siyasi fikirleri kriminaleştirmeye çalışanlar demokrasinin temeline müdahale etmektedirler. Dava sürecini yakından takip edeceğiz, hukuk devleti standartlarına uyulmasını bekliyoruz. Bilhassa da Demirtaş’ın anlaşılması güç yeni iddianamelerle yargılanması yerine AİHM kararı doğrultusunda serbest bırakılması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyorum.

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth: Selahattin Demirtaş dahil muhalefetin yüzden fazla üyesinin davası bugün başladı. Demirtaş 4 yıldan uzun süredir cezaevinde. AİHM onun bırakılması kararı verdi. Türkiye bir Avrupa Konseyi üyesi olarak bu karara derhal uymalıdır.

Kobanî’yi savunmak suç değildir

Amerikalı yazar, çevirmen ve sanatçı Janet Biehl: Kobanî’yi savunmak suç değildir. Vermont ABD’den HDP ile dayanışma duygularımı gönderiyorum.

Bu tam bir şov duruşmasıdır

Die Linke Eşbaşkanı Susanne Hennig-Wellsow: HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi hakkında başlatılan Kobanî Davası tam bir şov duruşmasıdır. Alman Federal Hükümeti mevcut isteksizliği ile demokratik muhalefeti tekrar bıçakladığını gayet biliyor.

Çok sayıda ülkede HDP ile dayanışma etkinliği düzenlendi

Bu arada birçok ülkede de HDP ile dayanışma ve Kobanî’yi savunma eylemleri gerçekleştirildi. Avrupa Parlamentosu önünde destek eylemine EHBildu (İspanya Bask ülkesi ve Navarre siyasi koalisyonu), Almanya’dan Sol Parti (Die Linke), Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (La France insoumise), Avrupa Hür İttifakı (EFA), Avrupa Parlamentosundaki gruplardan S&D Grup ve Sol Grubu katıldı. Lahey’deki Türkiye Büyükelçiliği’nin yanı sıra, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Lüksemburg, Belçika, Hollanda, İngiltere, Avusturalya, Filipinler, Malezya, Norveç’te de eylem ve etkinlikler düzenledi.

26 Nisan 2021