Üniversitelerde kıyıma son verilsin, KHK mağdurları işe iade edilsin

KHK’lerle bugüne kadar beş bine yakın akademisyen ihraç edildi. Bu ihraçların dışında birçok akademisyen de mesnetsiz suçlamalarla soruşturma açılarak görevlerinden uzaklaştırıldı. En son İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğretim üyeleri Cem Terzi, İzge Günal, Halil Resmi, Halis Ulaş, Ayşen Uysal, Nuri Erkin Başer, Seçkin Aydın, Yeşim Edis Şahin, Aydın Arı, Dilek Karabulut, Serap Sarıtaş ve Emel Yuvayapan DEÜ Rektörlüğü tarafından açığa alındı.

Hakikati söyledikleri ve barış talep ettikleri için uzaklaştırılan bu öğretim üyeleri üniversiter anlayışın tüm değerlerini temsil ediyorlar. Toplumun bilim ve eğitim hakkını korumak ve bilim insanı kimliklerinin ötesinde hak ve adalet mücadelelerinde de üstlerine düşen sorumluluğu almak konusunda cesaretle hareket etmişlerdir. Emekten, doğadan, halkların barış taleplerinden ödün vermeden çalışmalarını sürdüren bu öğretim üyelerine yönelik saldırılar toplumun tümüne yönelik saldırılardır.

Halklarımızın barış, özgürlük ve demokrasi talepleri bugünkü iktidarın gözünde suç kabul ediliyor. Yargı ve üniversite rektörleri OHAL düzeninin bürokratları olarak akademisyenlere, öğretim üyelerine ve tüm kamu emekçilerine karşı her türlü hak ve hukuk ihlalini iktidarın talimatları doğrultusunda yapmaktadırlar.

HDP olarak açığa alınan ve haklarında soruşturma açılan DEÜ öğretim üyelerine geçmiş olsun diyoruz. Tüm hak ve hukuk mücadelelerinde olduğu gibi öğretim üyelerinin de yanında yer aldığımızı iktidara ve yandaşı bürokratlara bir kez daha hatırlatıyoruz. 

Sezai Temelli
Halkların Demokratik Partisi
Eş Genel Başkan Yardımcısı
30 Haziran 2017