UNUTTURMAMALIYIZ!  Harre, Srebrenitsa, Şengal ve daha niceleri…

İslam tarihinde unutturulmaya çalışılan en büyük katliamlardan biri de Harre olayıdır. Kerbela vahşetinden yaklaşık iki yıl sonra Arap-Emevi saltanat dinciliğinin temsilcisi Yezid tarafından 10 bin kişilik bir ordu Peygamber şehri Medine’ye sevk edildi. Şehir kısa bir kuşatmadan sonra binlerce sakini kılıçtan geçirildi. Bununla da yetinmediler, ödül olarak şehir üç gün boyunca cellatlara mubah kılındı. Yani caniler için her şey serbestti. Katliam, yağma ve tecavüzlerle Peygamber şehri talan edildi. O yıl doğan çocuklar babaları belirsiz olduğu için Harre çocukları olarak tarihe geçtiler. 

Harre olayı adeta Şengal katliamının ilham kaynağı olmuştur. Binlerce Ezidî katledildi, göçe zorlandı, malları talan edildi ve kadınları köle pazarlarında pazarlandı.

Bu gün 11 Temmuz Srebrenitsa soykırımının anma günü tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyoruz. 22 yıl önce Avrupa’nın göbeğinde Birleşmiş Milletler nezaretinde tekçi Sırp Kasabı Karadzic tarafından gerçekleştirilen saldırıda yine katliam, yine yağma, yine tecavüz; yani halklar ve inançlar tekrar hedefteydi. Buna en güzel cevabı, Bosna Hersek Birinci Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in şu ölümsüz sözü ile vermek gerekir; “Büyük Allah’a yemin ederiz ki, köle olmayacağız!”
 
Nimetullah Erdoğmuş
Halkların Demokratik Partisi 
MYK Üyesi, Halklar ve İnançlar Komisyonu Sözcüsü
Diyarbakır Milletvekili
11 Temmuz 2017