Üretici firma: İçişleri Bakanlığı; Ürün: İnsan hakkı ve hukuk ihlali

Özellikle son 30 yılda hak ihlalleri ve hukuk tanımazlıkları ile isimlerini tarihe yazdırmış; Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde defalarca ağır cezalar almasına ve itibar yitirmesine yol açmış olan çok İçişleri Bakanı olmuştur. Ancak şu andaki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bunların hepsini geride bırakan bir pratik sahibidir. Soylu, her gün yeni bir insan hakkı ihlaline yol vermektedir. 

I. Eş Genel Başkan Yardımcımız Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk’un cenaze törenine ırkçı ve insanlık dışı saldırıyı düzenleyen ve haklarında dokuz yıl hapis istenen saldırganlardan üçü, jet hızıyla gerçekleşen ilk duruşmada ve 17 gün süren tutukluluklarının ardından tahliye edilmişlerdir. 

Çünkü İçişleri Bakanı, saldırının ardından yaptığı açıklamalarla failleri koruma ve kollamaya almıştır. Öyle ki, şüpheli sıfatıyla ifade verenler, hatta olay yerinde bulunan polisler bile ifadeleriyle İçişleri Bakanı Soylu’nun söylediklerini yalanlamışlardır. Aklayıcı söylemi yetmemiş gibi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırgan Murat Alp'le karakolda mütebessim bir fotoğraf çektirmiştir. Üstelik ırkçı saldırı boyunca önlem almayan kolluk güçleri de İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. 

İşte bu koruma ve kollama faaliyetleri sonucunda saldırganlar adeta ödüllendirilerek salınmışlardır. Hatun Tuğluk'un cenazesine saldıran ırkçı grubun bu şekilde ödüllendirilmesini kınıyoruz. 

II. Son günlerin diğer ağır insan hakkı ihlali de Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nde yaşanmıştır. İçişleri Bakanı Soylu’ya bağlı güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan kişiler, insanlık onuruna aykırı bir şekilde şehirlerarası yolda çıplak yere yatırılmıştır. Gözaltına alınan kişiler, yoldan geçmekte olan vatandaşlara gösterilmek amacıyla karayolunun üzerinde uzunca bir süre çıplak bekletilmiştir. Bu yetmemiş, fotoğrafları çekilerek sosyal medyada paylaşılmıştır. İşkence ve kötü muamele sürmüş, karakola götürülen 7 kişinin onur kırıcı bir şekilde çıplak fotoğrafları tekrar çekilmiş ve sosyal medyada paylaşılmıştır. 

Söz konusu olayla ve fotoğrafı çekenlerle, bunları paylaşanlarla ilgili bir soruşturma başlatılmamıştır. Çünkü bunları yapanlar da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun koruması ve kollaması altındadır. İçişleri Bakanlığı, kendilerine ulaşan işkence ve kötü muamele ile ilgili şikâyetler konusunda hiçbir işlem yapmamakta, soruşturma açmamaktadır. 

Her alanda egemen kılınan nefret siyaseti ve söylemi, evrensel ve demokratik insan hakları ihlalleri anlatmak ve saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Soruyoruz: Her türlü evrensel insan hak ve özgürlüklerini, demokrasi ve hukuk ilkelerini ihlal eden bu tutum ve davranışları daha ne kadar koruyup, kollayacaksınız ve ödüllendireceksiniz? 

Ayşe Acar Başaran 
Halkların Demokratik Partisi
MYK Üyesi (Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu) 
Batman Milletvekili
7 Ekim 2017