Vedat Aydın’ın cenazesine saldırının yıl dönümünde hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz!

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Kürt halkının yiğit evladı, Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın bundan 29 yıl önce devletin karanlık güçleri tarafında katledildi. 1990’lı yılların başındaki ilk faili meçhul cinayetlerinden biri olarak tarihe geçen bu cinayet, bir başka tarihsel sürecin de başlangıcı oldu. 

10 Temmuz 1991 tarihinde Diyarbakır’da yüz binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirilen cenaze töreni aynı zamanda Kürdistan tarihinin en büyük serhildanlarından birine dönüştü. Vedat Aydın’ı yüz binlerin katılımıyla karşılayan halka tahammül edemeyen devlet güçleri, kitleyi tarayarak, sekiz insanımızın yaşamını yitirmesine ve yüzlercesinin yaralanmasına sebep oldu.

O gün Vedat Aydın’ı aramızdan alanlar bir şeyi bilmiyordu; binlerce Kürt çocuğuna sonradan Vedat Aydın ismi konulurken, onu işkenceyle katledenler tarihin kirli sayfalarında kaybolup gitti. Daha sonra açılan JİTEM davalarında Vedat Aydın’ı katledenlerin isimleri tek tek ortaya çıkmasına karşın etkin bir soruşturma yürütülmedi ve Türkiye’de bir geleneğe dönüşen cezasızlık politikası sonucu katillerden hesap sorulmadı.

29 yıl önce Vedat Aydın’ı aramızdan alan güçler Vedat Aydın şahsında bir fikriyatı ve bir halkın özlemlerini hedef aldı. Vedat Aydın ve yoldaşlarının uğruna canlarını verdikleri barış, demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesi bugün bütün görkemiyle yoldaşlarının omuzlarında devam ediyor. 

Mücadele azmi ve direngen karakteriyle Kürt halkının yüreğinde ve bilincinde büyük bir değere sahip olan HEP İl Başkanı Vedat Aydın’ı katledilişinin 29’uncu yılında anıyor ve onun şahsında bütün demokrasi şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
10 Temmuz 2020