Vekillerimizden Meclis’te tecrit açıklaması: Çağrımız nettir: Avukatlar İmralıya gitmelidir

Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel, milletvekillerimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit, Abdullah Koç, Kemal Peköz, Muazzez Orhan, Celadet Gaydalı, tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde başlattığımız adalet nöbetinin engellenmesini protesto etmek için Meclis’te açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Temel, şunları söyledi:

Tecridin Türkiye’nin yönetim sistemine dönüştüğünü bugün tekrar anladık

Biz yaklaşık bir haftadır Türkiye’deki bir hukuksuzluğu ve keyfiliği anlatmak için Adalet Bakanlığına adalete ve hukuka uyma çağrısı yapıyorduk. İmralı’daki tecridin aslında Türkiye’deki yönetim şekline dönüştüğünü bugün tekrar anladık. Bu ülkede çözüm, diyalog, demokratik yollarla sorunların çözülmesi gerektiğini uzun süredir vurguluyoruz. Ancak 2 yıldır bu konuda en önemli rolü oynayacak olan aktör tecrit altında. Yani 2 yıldır bizler, Türkiye’deki bütün halklar, Sayın Öcalan’ın ve diğer mahpusların ailesi İmralı'da ne olup bittiğini bilmiyor. 21 aydır ne olup bittiğini bilmediğimiz bir adadan bahsediyoruz. İşte bu hukuksuzluk Türkiye’de savaş politikalarının büyümesine, darbe zihniyetinin mevcut iktidar şahsında bütün topluma dayatılmasına, savaş politikasının içeride ve dışarıda toplumun bütün mekanizmalarını esir almasına sebep oldu. 

Çözüm projesi olan aktörlerin konuşmasının koşulları sağlanmalıdır

AKP-MHP iktidarı, tek sığınağı olan savaş politikasını neredeyse tüm toplumsal kesimlere, tüm komşu ülkelere yansıtmış durumda. Bu yüzden biz bu savaş politikalarına karşı öncelikle tecridin kalkması, çözüm projesi olan aktörlerin konuşmasının koşullarının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tecridin bütün halka, topluma ve özellikle Kürt halkına Kürt düşmanlığı olarak döndüğünü biliyoruz, her an yaşıyoruz. İşte Fransa'daki katliam, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılar ve Semra Güzel arkadaşımızın vekilliğinin düşürülmesinin tümü, uzun yıllardır Kürt sorununu bastırma ve inkar denkleminden çıkmama politikasının sonucudur. 

Adalet Bakanlığına yasalara uyma çağrısı yapmamız tecritle engellendi

Biz bugün yine Adalet Bakanlığının önüne kendi yasalarına uyma çağrısı yapmak için gidecektik. Ama yeni bir tecrit ve engelleme politikasıyla karşılaştık. Meclis Dikmen Kapısında yüzlerce polisin önümüzü kestiğini basın mensupları da gördü, tanıklık etti. Herhangi bir hukuksal dayanağa ve yasal karara bakmaksızın, bu toplumun güvenliğinden sorumlu olan kolluk güçleri milletvekillerinin önünü keyfi olarak kesiyor. Bakanlığa yürümesini veya gidip Bakanlığın önünde açıklama yapmasını engelliyor. İşte tam da bahsettiğimiz hukuksuzluk, keyfilik, devlet ciddiyetinin bozulmuş hali bugün yaşadıklarımız ve gördüklerimizdir.

Öcalan ve diğer mahpuslara hukuk uygulansın, görüşmeler gerçekleşsin

Buradan tekrar çağrımızı net bir şekilde yapıyoruz. HDP olarak bütün engellemelere rağmen bizler bu çağrılarımızı sürdüreceğiz. İmralı’da Sayın Öcalan ve diğer mahpuslara Türkiye’nin kanunları, bu devletin hukuku uygulansın. Görüşmeler gerçekleşsin, avukat görüşmeleri gerçekleşsin. Ayrıca CPT’nin birkaç gün önce İmralı'ya gitmiş olması ve oradakilerin CPT görüşmesine çıkmamış olması endişe ve şüpheleri derinleştiriyor. Hem aile hem Kürt halkı hem demokratik ve sivil toplum kuruluşları hem de demokratik siyaset yapan HDP olarak durumdan son derece endişeliyiz. Avukatların İmralı’ya gidişini engelleyen Türkiye’de herhangi bir yasa yok. Aile görüşünün olmasının önünde herhangi bir engel yok. Bugün keyfi olarak engellendiğimiz gibi İmralı’da da bir tecrit sürüyor. Tecrit politikası Türkiye’yi esir almış durumda. 

Yasalar uygulanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

Biz açıklamamızı burada yapmak zorunda kaldık. Nöbetimizi sürdürmeye kararlıyız. Bu ülkenin yasaları uygulanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Çağrımız nettir: Avukatlar İmralı'ya gitmelidir. Herkesin “durum kritiktir” dediği bir dönemde siyasal çözümün öncülüğünü yapacak aktörlerin önü açılmalıdır. CPT’nin ziyaretinden sonra başlayan kaygılar ve şüpheler bir an önce giderilmelidir. Bunun sorumlusu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve iktidarın ilgili kurumlarıdır. Buradan çağrımızı Sayın Bozdağ’a tekrar yapıyoruz. İmralı’da avukat görüşüne ilişkin Sayın Bozdağ açıklama yapmalıdır, gereğini yapmalıdır. Avukat görüşünün önünü açmalıdır.

26 Aralık 2022

Etiketler: #tecrit , #adalet nöbeti