Yemen açıklarında yaşanan facia günümüz insanlığının trajedisidir

Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık'ın açıklaması:

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamaya göre Yemen açıklarında alabora olan teknede, yeni bir hayat umuduyla yola çıkan yaklaşık 300 mülteci hayatını kaybetti. Aralarında muhtemelen kadın ve çocukların bulunduğu 300 hayat söndü.

Dünya sisteminin egemen devletleri denizlerde güç gösterisi yaparken, halklara dayattıkları savaşlar, katliamlar ve yoksulluk nedeniyle dünyanın gözü önünde insanlık trajedisi yaşanıyor. Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında yaşanan benzer trajediler sonucu denizler adeta cansız bedenlerle doldu, pek çoğu Aylan bebek gibi kıyıya vurdu. Bunun sorumlusu halklara savaş dayatanlar, bu savaşlar üzerinden iktidarlarını sürdüren kapitalist sistemin kendisidir, ulus devlet paradigmasıdır. 300 insanın ölmesi “bir tekne kazası” değil, kapitalist sistemin neden olduğu bir katliamdır. Ne yazık ki, dünya bu trajediyi sadece izliyor. BM gibi kurumlar sadece rapor bildiriyor.

Yaşanan bu trajedi karşısında büyük acı duyuyoruz. İnsanlığı bu duruma karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Vicdanları ayaklanmaya davet ediyoruz. Bu son olsun diyoruz. Bir daha böyle acılar yaşamayalım, bunlara tanık olmayalım.

Savaşlara son vererek, dünya halklarının eşit ve özgür bir şekilde yaşaması için yürüttüğümüz mücadele aynı zamanda bu trajediye karşı duyduğumuz sorumluluğun gereğidir. Herkesin dünyada ve kendi ülkesinde özgür ve mutlu yaşaması için mücadelemizi büyütmeye kararlıyız.

Gülsüm Ağaoğlu-Veli Saçılık
HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri