Yeşil Sol Parti Bingöl’den operasyonlara coşkulu mitingle cevap verdi: Kaybedeceksiniz

Yeşil Sol Parti’nin seçim çalışmaları kapsamında Bingöl ve Elazığ Karaçoban’da mitingler gerçekleştirdi. Mitinglere DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayettulah Aşti, din alimleri ve adaylar katıldı. 

Bingöl’de sahneye çıkan Diyarbakır Din Alimleri Derneği üyeleri, bütün inananları, mazlumların yanında yer almaya, haksızlıkların karşısında durmaya çağırdı. Erdal Aydemir de mitingde yaptığı konuşmada Bingöl halkının demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelesinde hiçbir zaman kendilerini yalnız bırakmadığını dile getirdi. Aydemir, Kürt halkına baskı uygulayanlara gereken cevabın verileceğini belirterek “Biz onların ruhlarına Fatiha okuyacağız. 14 Mayıs seçimleri karanlığa karşı aydınlık seçimi olacaktır” dedi. Deprem felaketine, iktidarın bu konudaki sorumluluğuna işaret eden ve “Olabilecek yeni bir depremde Bingöl ne kadar hazır” diye soran Aydemir, halkın bu konuda kendi tedbirini almasını istedi. HDP hakkında açılan kapatma davasına işaret eden Erdal Aydemir, “Ama 14 Mayıs’ta AKP ve MHP’nin mahkemesi var. Bu mahkemenin adı halk mahkemesi, bu mahkemenin adı demokrasi mahkemesidir. Partimiz hakkında açılan kapatma davasında yeni yolumuzun adı Yeşil Sol Parti’dir” dedi. 

Bugün gerçekleşen operasyon saldırılarına da işaret eden ve “Bu 14 Mayıs seçimlerine bir müdahaledir” diyen Aydemir, “Ama bu halk her koşul ve şartta bütün zorlukları aşarak bugüne geldi, bundan sonra da bütün zorlukları aşmayı başaracak” şeklinde konuştu. 

Bingöl Hayri Durmuş'tur, Gurbetelli Ersöz'dür, Sait Kırmızıtoprak’tır

Yeşil Sol Parti Bingöl birinci sıra adayı Ömer Faruk Hülakü alandaki kararlılığa işaret ederek “Bu coşkunuzla 3’ümüzü de Meclis'e göndermeye kararlı olduğunuzu görüyoruz” dedi. Konuşmasının büyük çoğunluğunu Kirmançki yapan Cemile Turhallı ise şimdiden sistemi değiştirmeye başladıklarını vurgulayarak, “Bir de Meclis'te neler yapabileceğimizi düşünün. Kendi anadilimizin konuşulması ve resmi dil olarak tanınması için mücadele edeceğiz” dedi. Turhallı, “Bingöl seçimlerde yeniden tarih yazacak. Bu bizim için Şeyh Said’in, atalarımız olan Yadîn Paşa’nın, Feqî Hesen’in size olan vasiyetidir. Bingöl bir şehir olmanın ötesinde, Sait Elçi’dir, Sait Kırmızıtoprak’tır, Hayri Durmuş’tur, Gurbetelli Ersöz’dür, onlarla birlikte adını sayamadığımız yiğitlerimizin diyarıdır. Biz fazladan bir şey istemiyoruz bizden çalınanları geri istiyoruz” dedi. 

Dixwazin li ser navê Îslamê gelê me bixapînin lê ligel ayetan zimanê gelê me qedexe dikin

Serokê Giştî yê Partiya Azadî Ayetullah Aştî xêr hatin xwest ji gel re û daxwaza serfiraziyê kir. Aştî bal kişand ser ayetan û got ku di ayetan de hemû ziman û netewe ji aliyê Xwedê ve hatine xuliqandin. Aştî wiha got: “Armanc û şandina wehiya û pêxemberan ronîkirina mirovan e. Lê mixabin bi sedsalan e ji aliyê birayê me yê misilmanan ve rûmeta gelê Kurd hatiye perçiqandin. Armanca me û têkoşîna me ew e ku rûmeta xwe bi dest bixin. Îro zimanê Kurdî hatiye qedekirin û bi dînê Îslamê dixwazin me bixapînin. Di qanûna vê dewletê de zimanê gelê Kurd  û nasnameya gelê Kurd nayê qebûlkirin.”

İktidar valiyle, kaymakamla, yargıyla bize karşı seçim çalışması yürütüyor

Seroka Giştî ya DBP’ê Saliha Aydeniz de Kirmanckî halkı selamladı. Daha sonra konuşmasına Türkçe devam eden Aydeniz, meydanların iktidarın korkusu olduğunu söyledi. Aydeniz iktidarın bu korkuyla sabah Amed merkezli 21 ilde operasyon yaptığını belirterek, “Bu operasyon seçime darbe operasyonu bu operasyon onların acizliğinin operasyonudur. Acizsiniz acizsiniz ve gideceksiniz” dedi. İktidarın valiyle, kaymakamla, kollukla seçim çalışması yürüttüğünün altını çizen Aydeniz, yargının da iktidar lehine seçim kampanyasına dahil olduğunu belirtti ve “bu operasyonu şiddetle kınıyoruz asla başaramayacaksınız” dedi.  Aydeniz şunları söyledi: 

AKP’ye verilen her oy faşizme, MHP’ye verilen oydur

“İktidar tek başına karşımıza çıkmaya korkuyor. Biz Kürdistan’da devletle yarışıyoruz. Bizler kazanacağız, Kürt halkı kazanacak, demokrasi kazanacak, faşizm kaybedecek. Bu iktidarın Kürt düşmanlığından, kadın düşmanlığından başka yaptıkları bir şey yok. Bunlar seçim çalışmalarını darbeyle yürütüyorlar. Meclis'te Zazaca konuşuyoruz diye "X" diyorlar. Buradan diyoruz ki Çewlîg halkı 14 Mayıs’ta kırmızı kart gösterecek. Kürt halkı asla mücadelesinden, özgürlükten vazgeçmeyecek. Bütün Türkiye muhalefetine, demokratik kamuoyuna çağrımızdır. Bu operasyonlara karşı sessiz kalmak, buna ortak olmaktır, buna karşı sesimizi ortaklaştırmalıyız. AKP’ye verilen her oy faşizme, MHP’ye ve kirli ittifaklara verilen oydur. Çewlîg 14 Mayıs’ta tarihi rolünü oynayacak.”

Özgürlüğün ve demokrasinin yolu İmralı’dan geçer

Erdoğan’ın “mülakatları kaldıracağız” sözlerine dikkat çeken ve “eğer mülakatları kaldırırsan ilk önce sen cumhurbaşkanı olamazsın” diye seslenen Aydeniz, “Kürt sorunun çözümünün birinci muhatabı Sayın Abdullah Öcalan'dır. Türkiye demokratikleşecekse bunun ilk adımı İmralı’dan geçer. İmralı özgürleşecek Türkiye Kürdistan ve halklar özgürleşecek” dedi. 

25 Nisan 2023