Yeşil Sol Parti Botanda seçim çalışmalarını sürdürüyor: Çözüm için sorumluluk almaya geliyoruz

Yeşil Sol Parti, seçim çalışmaları kapsamında Şırnak’ta halk buluşması gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı buluşmada konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar şunları söyledi:

Berdan Ozturk: Li hemberî êrişên we em li ser piyan e

Dayikên me gelê Şirnexê hûn bi xêr hatin, ser seran ser çavan. Bi sekna xwe hûn bûne rûmeta hemû Kurdistanê, ez vê sekna we pîroz dikim. 8 sal berê neyarên Kurdan biryara şer dan. Bi tecrîda li ser rêberê gelê Kurd birêz Ocalan biryara şer dan. Li çar parçeyên Kurdistanê biryara şer dan. Hemû derfetên xwe bi kar anîn. Silopî, Şirnex, Cizîr bûye bersiveke mezin. Koka me naqede. Em serbilind in. 

Botan bû nîşaneya demokrasî û berxwedanê

Dibêjin demokrasî, gel 50 sal in ji bo demokrasiyê têkoşîn didin. Dibêjin jiyaneke wekhev, em her roj berdêla vê yekê didin. Dibêjin em li hemberî şer in, lê diçin li Rojava, Başûr li hemberî erdnîgariya Kurdistanê şer dimeşînin, tu qirêjiya ku nekirin nema. Yên ku demokrasiyê, mafên mirovan jiyaneke wekhev dixwazin deng ji wan dernakeve. Têkoşîna me ji bo jiyaneke wekhev e. Botan careke din bû nîşaneya demokrasî û berxwedanê. Serkeftin ji we hemûyan re. 

Yeşil Sol Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar: Botan’dan seçim startını verdik, düzeni değiştirmeye geliyoruz

Merhaba gelê me yê hêja hûn bi xêr hatin, ser seran ser çavan hatin. 

Merhaba Botan'ın direnişçi halkları, kadınları, gençleri, hepinizi Yeşil Sol Parti adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 

Seçim startını Botan’da verdik, bugün Şırnak’tayız, hem Cizre’de hem Silopi’de ve bugün Şırnak’ta gördüğümüz görüntü 14 Mayıs’ta başarımızın şimdiden kutlayacağımızın göstergesi. Mevcut direnişinize, sahiplenişinize şimdiden teşekkür ediyorum, bu yolun bu sürecin özgürlük ve demokrasi mücadelesinin emekçisi olarak Yeşil Sol Parti ile gücümüzü daha da büyüterek devam edeceğiz 

Bu düzende Kürt düşmanlığı var, ekonomik kriz var, doğa talanı var, rant var

22 yıldır maruz kaldığımız AKP MHP iktidarı var. Bu iktidar bize bir düzen sunuyor. Buna mecbur bırakıyor. Bu düzende Kürt düşmanlığı var, kadın düşmanlığı, ekonomik kriz var. Bu düzende doğanın, talanı, yıkımı var. Coğrafyamızda da maden ocakları, ağaç kesimleri, doğanın talanı, birileri zengin olsun diye bizim tarihimiz doğamız talan edilmeye devam ediliyor. Kader diye sunulan bu tablo karşısında yeşil Sol Parti olarak birinci hedefimiz köklü mücadelesi ile Türkiye siyasetine demokratik bir nitelik kazandıran HDP’yi yaşatmak ve kapattırmamak. Bu mücadeleyi HDP ile birlikte yürütüyoruz. Bize sunulan krize karşı, yoksulluğa karşı, insanca bir yaşam için bir aradayız. Bize sunulan Kürt düşmanlığına karşı çoğulcu kimliğimizi yaşatmak, büyütmek için alanlardayız. Bize sunulan kadın düşmanlığına karşı kadın özgürlüğünü, mücadelesini büyütmek için sahadayız. 3 gündür gördük ki sahada yalnız değiliz. Kürt halkının, kadınlarının, gençlerinin direnişi bizleri daha da büyüttü. 7 Haziran 2015’te HDP ile birlikte Kürtler HDP’ye inanan seçmenler, kadınlar, gençler demokrasiye inanan herkes mevcut iktidara çok net bir mesaj verdi: size mecbur değiliz, yeni yaşamı birlikte kurabiliriz. Bu yeni yaşamda cumhuriyetin demokratikleşmesi var. Bizi yok sayan cumhuriyetin demokratikleşmesi var, kadınları yok sayan erkek egemen sistemin değişmesi var. Çıktığımız yolda yalnız değiliz, en büyük gücümüz halkımız, kadınlar ve gençler. 

İktidarın çözümsüzlük politikası karşısında biz çözüm için sorumluluk alıyoruz

AKP ve MHP iktidarı devletin merkezinde iken birçok şey birikti ama bu toplamda 20 yılda çok büyük bir deneyim biriktirdi. Bu deneyimin adı bugün tek adam rejiminin gitmesi, yeni dönemin, yeni bir yüzyılın başlangıcı olan kadınların, halkların, gençlerin kurucusu olduğu yeni bir düzenin kurulmasıdır. Biz buna adayız, sizlerle birlikte adayız. Emin olun 14 Mayıs'tan sonraki süreç hepimiz için hak ettiğimiz bir ülkenin, siyasetin yaşamın adı olacak. Kürdistan coğrafyasındayız, Türkiye’de iktidar ve devlet aklı Kürt gerçekliği karşısında sorumluluk almamakta ısrar ediyor. Bu ısrar karşısında Kürt halkı da demokratik siyasete inanan bütün kesimler de çözüm iradesini sahiplenmek ve Kürt sorununu demokratik yollarla çözmek için sorumluluk alıyor.

Öcalan’ın 2013 deklarasyonu günceldir, bizim çözüm irademizdir

Biz Yeşil Sol Parti olarak 2023 seçimlerine giderken iktidarın buzdolabını kaldırdığı çözüm sürecinin ne kadar gerekli ve güncel olduğunu biliyoruz. 2013 yılında Sayın Öcalan’ın Amed Newroz’unda gönderdiği ve Türkiye halklarına gönderdiği deklarasyon bizim deklarasyonumuzdur ve bu deklarasyonun hayat bulması bizim elimizdedir. Sorunun çözümünde hiç kimseden bir beklenti içinde değiliz. Herhangi bir bir siyasi iradeye mecbur olmadan kazandığımız dinamikler ve mekanizmalarla bu sorunu hep birlikte Kürt halkının gerçekliğine uygun bir şekilde çözeceğiz ve Türkiye’de demokratik bir cumhuriyeti ve yaşamı birlikte inşa edeceğiz. Gördük, başarılıyız. 2015 yılında kazandık. 2023 yılı AKP ve MHP iktidarının ve tek adam rejiminin kaybettiği, Türkiye’deki bütün kadınların, halkların ve gençlerin kazandığı bir yüzyıl olacak. Birlikte alandayız, biz bu sürecin emekçisiyiz, sizlerle birlikte emekçiyiz. 

Jin jiyan azadî slogan değil, Jîna’nın saçlarında, Gülistan’ın gülüşünde Deniz’in inancındadır

Jin jiyan azadî, kadın özgürlüğü kadın direnişi bu coğrafyanın temel felsefedir. Biz jin jiyan azadî'yi Jîna Mehsa’nın saçlarında, Gülistan Doku’nun gülüşünde, İpek Er’in çığlığında, Deniz Poyraz’ın inancında gördük. Öyle ki jin jiyan azadî bir slogan değil ülkenin sınırlarını aştı, bütün dünyada hayat buldu. Emeğimiz var olsun, bu dünya kadın emeği üzerinden dönüyor. İktidarın evlere kapatmaya çalıştığı kadınlar bu iradeyle Türkiye siyasetine müdahale ediyor, etmeye devam edeceğiz. Erkek egemenliği yıkılana kadar erkek şiddeti sona erinceye kadar mücadeleye devam. Hepimizin yolu açık olsun. Biz başardık biz kazanacağız. 

8 Nisan 2023