Yeşil Sol Parti Diyarbakırdan mesajını verdi: Başta Kürtler olmak üzere Türkiyedeki bütün halkların kazanımları için yola çıktık

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı seçim beyannamesi buluşmasında konuşan Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ve Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, birlik ve başarı mesajı verdi. Sancar ve Uçar'ın konuşmaları şöyle:

Sancar:

Kürt sorununda demokratik çözüm demek red inkar ve savaş politikalarının terk edilmesi demektir

Hûn hemû bi xêr û xweşî hatine, ser seran ser çavan hatin. Değerli dostlar, değerli konuklar önemli bir günde bir araya gelmiş bulunuyoruz. Kürt özgürlük ve demokrasi ittifakının ilanı vesilesiyle bu toplantı gerçekleşiyor. Tarihi bir adım olarak kabul edebiliriz şimdiden hayırlı olsun. Em dibêjin tifaqa me ser xêrê be. Uzun süredir Türkiye’de ve bütün demokrasi güçleri arasında birlikteliği oluşturacak bir ittifak arayışındayız. Adını büyük demokrasi buluşması ve ittifakı koymuştuk. Bu yolda önemli çalışmalar yapıldı, adım adım ilerlendi ve nihayet önemli sonuçlara ulaşıldı. Daha önce Emek ve Özgürlük İttifakı bu çalışmaların bir ürünüydü. Burada Kürdistan’da Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı için de ciddi emek sarf edildi, özveriler karşılığını buldu. Bu değerli ittifak inşa edilmiş oldu. Bu ittifakın bütün diğer ittifaklarımızla birlikte sağlayacağı başarıların tek tek sıralanmasına gerek yok, burada birlikte mücadele en başta Kürt sorununun demokratik çözümü için büyük bir güç oluşturacaktır. Kürt sorununda demokratik çözüm demek öncelikle diyalog ve müzakere yönteminin kabul edilmesi demektir, red, inkar ve savaş politikalarının terk edilmesi demektir. Bu çözümün temeli ise ittifakta vurgulandığı gibi Kürt halkının özgürlüğünü ve eşit haklarını tanımaktan geçiyor. Demokratik çözümün temeli aynı zamanda yerinden yönetime dayalı yerel demokrasinin inşasını gerektiriyor. Bu yolda daha güçlü ilerleyebilmek ve kalıcı sonuçlar alabilmek için Kürtlerin bütün güçlerini birleştirmeleri şarttır. Bu ittifak bu yolda atılmış çok önemli bir adımdır. Ulusal birlik çalışmaları açısından geldiği önemli bir adımdır. Sadece seçimlere yönelik bir birliktelik olarak düşünülmemelidir tam tersine bugünden yarına geleceği özgür ve eşit bir yaşam üzerine kurma hedefinde ilerleyecek büyük bir gücün kurulması ve inşa edilmesi demektir.


Demokrasi ittifakını Kürdistan ve Türkiye’nin dört bir köşesinde inşa ediyoruz

İttifaklar kolay oluşmuyor, ciddi emek ve özveri gerektiriyor. Burada Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı'nın oluşması için emek sarf eden, çalışan, özveride bulunan bütün yoldaşlarıma, kardeşlerime yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Hepiniz var olun, sağ olun. Hûn her hebin. 14 Mayıs tarihi bir seçimin yaşanacağı bir gün olacaktır. Yeni bir başlangıç için imkanlar mevcuttur, bu imkanları büyütmek ve sonuca ulaştırmak bizlerin elindedir, bizlerin görevidir. Eğer güçlerimizi birleştirirsek, eğer ortak mücadeleyi özgürlük, eşit yurttaşlık, demokrasi ve yerinden yönetim hedefine doğru birlikte büyütürsek sonuç alma şansımız da o kadar yüksek olacaktır. İnanıyorum ki oluşturduğumuz tüm ittifaklar Türkiye’de demokrasiyi gerçek anlamda inşa etme bu ülkede yaşayan bütün inançların ve halkların eşitliğini ve özgürlüğünü sağlama hedefini mutlaka yakalayacaktır. Kürt halkı büyük özverilerde bulundu. Bugüne kadar mücadelede en ufak bir geri adım atmadı, direndi, bütün baskıları boşa çıkardı her türlü engellemeye rağmen demokratik siyaset yolunda kararlılıkla ilerledi ve şimdi bu düzeni de bu düzenin zalim iktidarını da değiştirecek anahtar güç haline geldi. Biz bu gücü bütün Türkiye için demokrasi, Kürtler ve bütün halklar için özgürlük ve eşitlik yönünde kullanmaya kararlıyız. Kimse şüphe duymasın. Bu ittifaklarla mutlaka hedeflediğimiz sonuçlara doğru sağlam bir şekilde ilerleyeceğiz. Elbette bazı sorunlar olabilir, ittifaklar içinde bazı tartışmalar bazı anlaşmazlıklar olabilir. Bu doğaldır çünkü ittifak demek farklı güçleri bir temelde ve hedefte bir araya getirmek demektir. Önemli olan sorunları yoldaşlık ve ortak mücadele iradesi çerçevesinde çözüme kavuşturmak ve en yüksek başarıyı elde edecek formülleri oluşturmaktır. Bizler bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Göreceksiniz bu sorunlar şu anda konuşulan sorunların hepsi en iyi sonuca bağlanacak şekilde çözülecektir. Kimsenin karamsarlığa veya kaygıya düşmesine gerek yok. Görüyorsunuz demokrasi ittifakını boydan boya Kürdistan ve Türkiye’nin dört bir köşesine inşa ediyoruz. Kolay bir iş değil ama emek sarf edince inanınca oluyor. Ez cardin dibêjim Tifaqa Azadî û Demokrasi ya Kurd ser xêrê be riya me vekiribe. Ev tifaq dê bi ser bikeve. Serkeftin hevalno ji me hemûyan re.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar:  

Hûn bi xêr hatin ser seran ser çavan hatin. Li ser navê Partiya Çepên Kesk ez we hemûyan silav dikim. Îro em bi coş in bi hêvî ne bi hev re. Dibêjin dîsa em, dîsa azadî û dîsa serkeftin.

Kürt halkının ve Türkiye’deki bütün halkların kazanımlarını büyütmek için yola çıktık

Merhaba değerli halkımız. Merhaba değerli misafirler. Hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi Yeşil Sol Parti adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bugün ilan edilen Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı ile birlikte seçimleri karşılıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ittifakla birlikte daha da güçlendik, bu kazanımla birlikte bu süreci birlikte götüreceğiz. Hepimize başarılar. Bizi karşılayan 14 Mayıs seçimleri olağanüstü bir seçim. İçinde bulunduğumuz yüzyılın başlangıcı hem de Türkiye’de kutuplaştırılan siyaset bağlamında baktığımızda önemli görevlerle karşı karşıyayız. Aslında kurucusu olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ne baktığımızda bugün geldiğimiz aşamada yaşadığımız yok sayılmanın bu yeni yüzyılın inşasında yeni bir şeye bürünmesi gerekiyor. Kurucu özne olmak anlamında söylüyorum. Kürt halkının bugüne kadar yürüttüğü özgürlük mücadelesinde bunun gücü hep vardı bundan sonra da var olmaya devam edecek. Biz demokratik siyasetin teminatı olarak kendimizi tanımlıyoruz. Bu tanımlamayı yaparken gücümüzü halklarımızdan alıyoruz. Ama biz aynı zamanda bir değerler siyaseti yürütüyoruz. Bugün burada bizleri buluşturan bu değerleri yaratanlara buradan binlerce selam olsun. Bu değerleri savunurken cezaevinde olanlara, sürgünde olanlara, bugün sesimizin ulaştığı herkese binlerce selam olsun. Biz emaneti aldık bundan sonra daha da büyüteceğiz, daha da güçlendireceğiz. Sadece Kürt halkının değil Türkiye’deki bütün halkların kazanımlarını büyütecek bir başarıya vesile olmak için yola çıktık. Hiç kimsenin şüphesi olmasın bu başarı hepimizin olacak.

Yeşil Sol Parti Türkiye’deki demokratik siyasete yol göstermeye devam edecek

Kürt hareketinin çıkış noktası aslında var olan haksızlığı ortadan kaldrırmak, toplumu hakkettiği yere taşımak. Özü itibariyle eşitlik özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütmek oldu. Bu yolda ağır bedeller ödendi, halen ödenmeye devam ediliyor. Biz biliyoruz ki elde edeceğimiz başarı Türkiye’deki bütün halklar ve toplumsal kesimler ve inançlar içindir. Bugüne kadar Kürt halkının yani bizlerin mücadelesi destansı bir mücadeledir. Ortaya çıkış noktaları ve mücadeleleri ile ortak ve asgari müştereklerin ulusal birliğin oluşması kaçınılmazdır. Bugün verdiğimiz mücadele Rojava'da kurulan sistem tüm dünyaya mal olan özelde Kürt kadın hareketinin “ Jin,  Jiyan Azadî”  sloganı ve vazgeçilmeyen özgürlük ve direniş mücadelesi yol gösterdi Türkiye’deki demokratik siyasete ve bundan sonra da yol göstermeye devam edecek. Biz Yeşil Sol Parti olarak bunun emekçisiyiz. Sizlerle birlikte en yüksek noktaya taşımak için elimizden geleni yapacağız.

Bu topraklardaki çözüm ve barış iradesini mutlaka başarıya ulaştıracağız

Türkiye’de bir Kürt gerçekliği var ama ulus devlet paradigmasıyla bu gerçeklik bir sorun olarak yansıtılıyor. Türkiye’de ve bulunduğumuz coğrafyada Kürt direnişinin sembolü olan bu kadim kentte Newroz’da da gördüğümüz burada da gördüğümüz çok ciddi bir çözüm iradesi var. Bu çözüm iradesi ulusal devlet paradigmasına kurban ve mahkum edilmeyecek kadar kıymetlidir. Türkiye’deki mevcut iktidarın Kürdistan'a yansıması birincisi savaştır ikincisi tecrittir, kayyım rejimidir ve özel savaş politikalarıdır. Savaş konusunda sadece Kürtler değil Türkiye’deki bütün demokrasi güçleri iktidarın kendi bekası için dayattığı savaşa karşı barış sesini yükseltmeye devam ediyor. Tecrit politikası başta sayın Abdullah Öcalan olmak üzere Türkiye’deki bütün cezaevlerinde bizlere dayatılan tecrit İmralı sınırlarını aştı. Türkiye’nin her yerinde ne yazık ki hayat buldu. Türkiye’nin kendi iç hukukunu ve uluslararası hukuku çiğneyerek yürüttüğü bu tecrit politikası aynı zamanda Türkiye’de ve Kürdistan’daki çözüm iradesine karşı yürüttüğü Kürt inkarının ve asimilasyonunun bir adıdır. İkincisi kayyım rejimi özelde Kürtlerin demokrasi mücadelesini yükselttiği yerlerden biri de yerel demokrasidir. Belediye eş başkanlarımız tutuklu halkın iradesi gasp edildi ama ne içerideki belediye eş başkalarımız bu demokratik siyasetten bu direnişten vazgeçti ne de halkımız kayyım rejimine boyun eğdi. Hem içeride hem de dışarıda Türkiye’de rejim haline getirilen kayyıma karşı mücadeleyi hep birlikte yükselttik bundan sonra da yükseltmeye devam edeceğiz.

 

Özellikle Kürdistan'da yürütülen özel savaş politikaları, Türkiye'de çok güçlü bir kadın hareketi ve çok güçlü bir Kürt kadın hareketi var. İktidarın özel savaş politikalarıyla kadınlar ve gençler gasp edilmeye ablukaya alınmaya çalışılıyor. Bugün dünyada yankılanan “ Jin Jiyan Azadî” sloganını doğuran bu coğrafya, bu coğrafyanın kadın özgürlük iddialarını koruyan Kürt kadın hareketi cevabını verdi. Bundan sonra bunu yükseltmek bizim görevimizdir.

Bu topraklardaki asıl değişim gücü ve demokrasinin teminatı bizleriz

Ciddi bir yarış içerisindeyiz.. Bu seçim iktidarla toplum arasında  bunu çok iyi biliyoruz ama bizi bir araya getiren hem Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nda hem de Emek ve Özgürlük İttifakı’nda toplumda gelişen çok ciddi bir değişim talebi var. Öncelik  bu iktidarın, rejimin değişmesi yerine yeni demokratik katılımcı bir yönetim mekanizmasının oluşmasıdır. Kürt halkı ve bizler Türkiye’de demokrasinin teminatı olan asıl gücüz, bunun farkındayız Türkiye’deki herkes bunun farkında. Ölüm siyaseti yürüten iktidara karşı Yeşil Sol Parti olarak yaşatma siyasetinde yeşertme siyasetine emek verdik bunu yükseltmek bizim borcumuz. İktidar karşısında kazanacak olan halklar, inançlar, gençler, kadınlar yani bizleriz. Yolumuz açık olsun hepimize başarılar.

3 Nisan 2023