Yeşil Sol Parti: Halkımızı oylarını kullanmaya, oylarına sahip çıkmaya davet ediyoruz

Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcümüz ve YSK temsilcimiz Mehmet Rüştü Tiryaki Genel Merkezimizde basın toplantısı düzenledi. Tiryaki şunları söyledi:

Her kent ve ilçeyi takip ediyoruz

Değerli basın emekçileri ekranları başında bizleri izleyen sevgili halkımız. Yeşil Sol Parti adına hepinizi saygı, sevgiyle selamlıyorum. Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi olarak gün boyu açıklamalar yapıp halkımızı bilgilendireceğiz. Önemli bir gerginlik yaşamadığımızı belirtmek isterim. Fakat hukuka aykırılıkların altını çizmek için gün boyu bunları sizlerle paylaşacağız. Partimizin, kadrolarımızın, görevli arkadaşlarımızın her kenti, her ilçeyi takip ettiği bilinsin. Bu hukuka aykırılıkları saptadığımız eksiklikleri sizlerle paylaşacağız.

Halkımızın yoğun teveccühü var

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerini yaşıyoruz. Bugün 08.00 itibariyle oy verme işlemi başladı. Halkımızın yoğun teveccühü var. Oy kullanma işlemleri devam ediyor. Gençler ve kadınlar başta olmak üzere Türkiye halklarına bir kez daha oy kullanma çağrısı yapıyoruz. Kullanılacak her oy Türkiye’nin demokratikleşmesine, refah içerisinde yaşamamıza büyük katkı sağlayacaktır. Öncelikle sandığa gidip demokratik iradesini yansıtan her bir yurttaşımıza parti adına en içten teşekkürlerimizi, sevgi, saygı ve selamlarımızı iletiyoruz.

Resmi görevlileri iktidarın emir eri gibi davranmamaya davet ediyoruz

Seçimde görevli polis, asker ve hakim başta olmak üzere her bir resmi görevliyi adil bir seçimin gerçekleşmesi adına görevini yapmaya, iktidarın emir eri gibi davranmamaya, bu konuda net bir tutum almaya davet ediyoruz. Unutulmasın ki halkın demokratik iradesine gölge düşürecek her işlem ileride soruşturmaya konu olacaktır. Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra seçim yasaklarını ihlal eden devlet kurumlarının gücünü Erdoğan lehine propagandaya çeviren Fahrettin Altun ve Savcı Sayan başta olmak üzere tüm Saray yetkilisi ve AKP’lilerle ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna deklere ediyoruz.

Oy kullanan görevlilerden mutlaka 142 belgesini alın

15 Mayıs’ta Türkiye’nin bağımsız ve tarafsız yargıya ulaşması için gerekli soruşturmaların yapılacağına inancımız tamdır. Sandık ve okullarda görevli polis memurlarının 142 No’lu belgeyi oy kullandıktan sonra Sandık Görevlilerine teslim etmediklerine dair yaygın bilgi aldık. Bunun nedeni seçimlerin “İkinci tura kalması durumunda bu belgeyi kullanacağız” demeleridir. Bu açıkça hukuka aykırıdır. Sandık Kurulu üyelerine ve başkanlarına buradan çağrımızı yineliyoruz: Oy kullanan görevlilerden mutlaka 142 belgesini alın. Mükerrer oy kullanılmasının önüne ancak bu şekilde geçileceğini hatırlatmak isteriz.

İki bin kişi Vatan Partisi’nden sandık görevlisi gösterildi

Bu saat itibariyle bize yansıyan bir dizi hukuka aykırı işlem var. Onları da sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Yeşil Sol Parti seçmeni olduğunu düşündüğümüz, yaşı ilerlemiş ve okur yazar olmayan sayısı iki bini bulan kişinin Vatan Partisi’nin sandık görevlisi olduğunu öğrendik. Maalesef bu yurttaşlarımızın hiçbirinin bu konuda bilgisi yok. Sandık başına gittiklerinde kendilerine burada oy kullanamayacakları söylenmiş. Konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarımız, il ve ilçe örgütlerimiz gerekli girişimlerde bulundular. İlçe Seçim Kurullarıyla iletişime geçtiler. İlçe Seçim Kurullarında bunların adına düzenlenmiş görev belgeleri var. O görev belgeleriyle görevli oldukları yerlerde oy kullanabilecekler. Ama bu işlemlere imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı buradan sizlere bildirmek istiyorum.

Yerel işbirlikçileri uyarıyoruz

Urfa’nın Siverek ilçesi Çinhisar Mahallesi’nde, Çinhisar İlkokulu’nda açık oy kullandırıldığını tespit ettik. AKP’li yöneticiler ve ortakları açık oy kullandırılmak istenmesine karşı gerekli hukuksal girişimlerde bulunduk. İlçe Seçim Kurullarını bu konuda uyardık, savcılıklara suç bildiriminde bulunacağız. Bizler Saray’dan ve iktidardan nemalandıkları için halkın iradesine ipotek koymak isteyen yerel işbirlikçileri uyarıyoruz. Bu yaptıkları açıkça suçtur. Urfa halkı iradesine sahip çıkacaktır. Halkımızla birlikte tek bir oyun heba edilmemesi için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz.

Önceden mühür vurulan pusulalar

Yine Giresun’da Erdoğan pusulalarına önceden mühür vurulduğu iddia ediliyor. Bu sadece Giresun'da değil başka yerlerde de sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyeleri tarafından sabah oy pusulaları mühürlenirken bilinçli olarak veya bilinçsizce bu biçimde mühürlendiklerini tahmin ediyoruz. Çok sayıda oy pusulasında bu nedenle hile yapıldığı iddia ediliyor. YSK nezdinde girişimde bulunduk. Diğer siyasi partiler de YSK nezdinde girişimde bulundu. Bu oy pusulaları geçersiz sayılmayacak, sandık kurulları tarafından geçersiz sayılması durumunda müşahit arkadaşlarımız ve itiraza yetkili arkadaşlarımız bunlara itiraz edecekler.

Açık ve topluca oy kullanma girişimleri

Yine Kahta'ya bağlı Eskitaş köyünde AKP Adıyaman İl Başkanının kardeşlerinin, jandarma görevlileri eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yaptığı yönünde de duyumumuz var. Bunu da yakından takip ediyoruz. Yine Mardin Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal Eşme mahallesinde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları topluca oy kullanmak istedi, duruma karşı çıkan müşahitlerimiz yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada AKP adayının yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlerimize saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı ve arkadaşlarımızın tedavisi Kızıltepe Devlet Hastanesinde devam ediyor. Bunlar şu saate kadar tespit ettiğimiz hukuka aykırılıklar. Her birisini yakından takip ettiğimizi her biriyle hem seçim kurulları nezdinde hem de yargı organları nezdinde girişimlerde bulunduğumuzu belirtmek isterim. Sonuna kadar bunun takipçisi olacağız.

Halkımızı da oylarını kullanmaya, oylarına sahip çıkmaya davet ediyoruz

Buradan sizin aracılığınızla birkaç uyarı yapmak isterim. Sadece bizim değil siyasi parti müşahitlerinin işlemler tamamlanana kadar sandık kurulunda olan müşahitlerin ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı düzenlenene kadar görevlerinin başında olmasının hayati önemde olduğunu hatırlatmak isterim. İlçe seçim kurullarında görevli olan partiler tarafından görevlendirilen itiraza yetkili kişilerin hukukçuların da birleştirme işlemleri tamamlanıp ilan edilene kadar İlçe Seçim Kurullarının görevlerinin başında olmasını istiyoruz. Halkımızı da oylarını kullanmaya, oylarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Türkiye halklarının demokratik iradesinin sandıklara yansıyarak zafer getireceğine inancımızı ifade ediyoruz.

PIRS: Heya vê gavê çi bêhiqûqî hatin kirin?

Ez dikarim van bibêjim. Heya niha li dijî hiqûqê me hin îxlal tesbît kirin. Li Dîlokê, hinek dengdar haya wan pê tune ku li ser navê partiyekê dengê wan hatiye dayîn. Nêzî du hezar kes in. Dema çûne li ser sindoqan nikaribûne dengê xwe bidin. Haya me ji wan heye. Me bi lijneyên hilbijartinê, bi navçeyê re têkilî ava kir. Hevalên me, parêzerên me serî lê dan. Yên ku li ser navê partiyeke din peywir dane wan ew ê bikaribin dengê xwe bidin. Lê belê divê ji lijeneyeke hilbijartinê belge bigirin.

Pirsgirêka duyemîn li Siwêrega Rihayê namzetê AKP’ê û şîrîkê wan ji gel daxwaz kirine ku dengê xwe aşkera bi kar bînin. Dîsa hevalên me ev yek bi kamerayan tesbît kirine. Em bang dikin ku li dijî wan bêhiqûqiyan em ê serî li dozger û dadgeran bibin. Dîsa li Giresûn û hin deverên din jî bêhiquqî hene. Li hin deran divê mohr li pişt pusûlayê be lê li pêşiya pûsulayê li ser namzetan mohr heye. Hin kes dipirsin “ev ray wê qebûl bibin an na. Em dibijên wê qebûl bibin. Dîsa li navçeya gundê Kahtayê Semsûrê serokê bajarê AKP’ê û naskiriyên wan, eşîra wan, bi cendermeyan re xwestine aşkera dengên xwe bidin. Haya me bi vê jî heye. Serokê lijneya hilbijartinê yê bajêr ev yek tesbît kirin. Dîsa li Mêrdînê, li Qoserê li taxa Eşmeyê namzetê AKP’ê xwestine gel aşkera dengê xwe bide. Li dijî vê jî du muşahidên me îtîraza xwe kirin. Lê belê du hevalên me, du muşahidên me ji aliyê AKP’yîyan ve rastî êrîşê hatin û birîndar bûn. Li nexweşxaneyê ne, rewşa wan baş e.

PIRS: Beşdariyek mezin heye dibe ku ev beşdarbûn rekor be. Gelo sedem û motîvasyona vê yekê çi ye?

Ji xwe li Tirkiyeyê tevlêbûna hilbijartinan zêde ye. Ne wek dewletên Ewropa Amerîkayê ye. Li wan dewletan tevlêbûna hilbjartina %40-%50 ye. Lê li vir tevlêbûn zêde ye. Gel ji sedî 85 zêdetir tev li hilijartinan dibe. Ez bawer im dê zêdetirî sedî 90 gel wê tev li hilbijartinan bibe. Gel dixwaze hinek tiştan biguherîne.

TRT ve bağlı kanalların hiçbiri burada değil

Bu arada son olarak bir şey söylemek isterim. Bugün 14 Mayıs. Seçimler yapılıyor. Halkın vergileriyle yayın yapan TRT ve TRT’ye bağlı kanalların hiçbiri burada değil. Oy oranlarını küçümsemiyorum fakat oy oranları binde bir bile olmayan siyasi partilerin önünde canlı yayın araçlarıyla bekleyip, o partilerdeki gelişmeleri haberleştiriyorlar. Yine oyları binde bir olmayan siyasi partilerin adaylarının genel başkanlarının oy kullanmasını canlı olarak yayınlıyorlar. Gördüğünüz gibi bugün burada TRT’ye ait hiçbir kanal yok. Türkiye’nin 3. büyük partisinin siyasi mirasçısı olan Yeşil Sol Parti’nin Genel Merkezinde halkın vergileriyle yayın yapan TRT’ye bağlı hiçbir televizyon kuruluşu yok. Bu onların son günü olacak. Onlar da bugünün son gün olduğunu bilerek tadını çıkarsınlar.

14 Mayıs 2023