HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Siirt'in Şirvan ilçesinde korucuların 63 yaşındaki Mehmet Uğur'u öldürmesine ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yazılı soru önergesi verdi. Yıldırım, önergesinde, "Siirt'in Şirvan ilçesinde 11 Temmuz 2014 tarihinde Taşlı Köyü ve civar köylerden gelen 80-90 kişilik bir korucu grubu Şirvan ilçe merkezini basarak halka rastgele saldırmış ve bu olaylar sonucu 63 yaşındaki Mehmet Uğur adlı yurttaşımız hayatını kaybetmiş, yirmi yurttaşımız yaralanmıştır" dedi.

Yıldırım, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"2 Temmuz 2014 tarihinde Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Kayadere (Bafawa) köyünde aileler arasında çıkan gerginlik sonrasında korucuların ateş açması sonucu aynı aileden 4 kişi yaşamını yitirmiş, 5 kişi yaralanmıştı. Olaydan kısa bir süre sonra köylerden minibüslerle ile Şirvan ilçe merkezine gelen korucular ilçe halkına karşı devletin onlara verdiği yetkiye ve silahlara güvenerek tam bir terör uygulamışlardır. Bu konuda herhangi bir adli soruşturma açılmış mıdır ve açılmış ise olayın failleriyle ilgili soruşturma hangi aşamadadır?
Korucuların ilçe merkezine baskın yaptıkları esnada elektriklerin kesilmesi ve ilçe merkezinin birçok noktasında aktif olan Mobese Kameralarının elektriklerin kesilmesiyle birlikte devre dışı kalması tesadüf müdür? Yoksa bu saldırı organize bir şekilde mi gerçekleştirilmiştir?
Saldırıya katılan korucuların şu anda Şirvan ilçesinde belediye başkanlığı yapmakta olan Necat Çelenk'in akrabaları olmaları ve korucuların özellikle 2014 yerel seçimlerinde BDP'nin ilçede oy potansiyelini ciddi anlamda arttırmış olmasının saldırı ile bağlantılı olduğu halk arasında ciddi olarak konuşulmaktadır. Bu konuda belediye başkanı hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?
Silahlı bir biçimde 4 dolmuş ve 2 taksiden inerek ilçe merkezini basan korucuların çivili sopalarla halka saldırdığı esnada güvenlik güçlerinin tepkisiz kalmasının ve olaylara müdahale etmemesinin nedeni nedir?
Daha önce de en ufak anlaşmazlıklarda defalarca sivil halka karşı silah kullanmaktan çekinmeyen korucularla ilgili her hangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Şirvan ilçesinde şu anda halka ciddi bir baskı uygulayan korucular yüzünden birçok insan ilçeyi terk etme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olması ve bu konuda devletin mağdurları koruyacağı yerde korucuları koruyor olmasını nasıl izah ediyorsunuz?"

24.07.2014