50. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film seçilen Cennetten Kovulmak'ın yönetmeni Ferit Karahan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylardan Selahattin Demirtaş'a oy vereceğini açıkladı.

Yönetmen Ferit Karahan, seçilecek Cumhurbaşkanı için şu kriterlere dikkat çekti: "Herkesin; her etnik grubun, politik kesimin haklarına saygı gösteren, bunları kendi içinde barındıran bir Cumhurbaşkanı tahayyül ediyorum. Böyle bir Cumhurbaşkanı Türkiye halklarını Avrupai yaşam düzeyine çekebilir. Sistemi denetleyenin böyle bir kişi olması, sistemi değiştirmede de kısa sürede yardımcı olabilir."

Karahan, "Benim Cumhurbaşkanı adayım; daha alt tabakadan gelmiş, hem haklara hem vicdana hitap edebilen; eşcinselin, Ermeninin, Kürdün de Cumhurbaşkanı olabilecek kişi. Yani Selahattin Demirtaş. Kendisi Türkiye'yi kaostan kurtarabilir. Aslında çoğunluğun da bu fikirde olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Demirtaş'ın adaylığı kesinleştiğinde önyargıya kapıldığını ifade eden Karahan, şöyle devam etti:

"Demirtaş'ı zaten beğenirdim. Aday olduğunda hayal kırıklığı yaşamıştım. 'Acaba harcanabilir mi' diye önyargım vardı. Ama şimdi bütün halklarda yarattığı heyecanı görünce fikrim değişti. Hem vicdani, hem entelektüel duruşunu görünce 'ne iyi olmuş' diyorum. Kürt siyasetini daha geniş kitlelere ulaştırmada da etkisi oldu. Aynı zamanda sistemin değiştirilmesi umudunu tekrar bizlere taşıdı. Demirtaş'ın kendisinden daha heyecanlıyım."

Karahan, Demirtaş'ın adaylığıyla birlikte diğer iki adaya sempatinin azaldığını vurgulayarak, "Diğer adaylarda belli oranlarda kopuşlar var. Hiç BDP'ye, HDP'ye oy vermemiş 70 yaşındaki bir kadın bana gelip, Demirtaş'ı kastederek 'bu adamdan iyi konuşan var mı; mal varlığı bile ortada' dedi. Demirtaş ve temsil ettiği çizgiye dönük ilgi giderek güçleniyor. Ben de bu çizgiyi kendime yakın buluyorum" dedi.

Yönetmen Karahan, 'oyları bölmeyin' tartışmasına da, "Oyların bölüneceği yok. Kimin oyları bölünecek? Demirtaş'ın dışındaki adaylar aynı politikaları temsil ediyor; dolayısıyla üç değil iki rakip var" diye tepki gösterdi.

02.08.2014