Yunanistan-Türkiye sınırında 19 göçmen donarak öldü!

Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan göçmenler Avrupa Birliğine baskı uygulamak için Yunanistan sınırını geçmeye zorlanmaktadır. Türkiye’nin sınıra bıraktığı göçmenlere Yunanistan kolluk güçlerince işkence yapılmakta ve özellikle soğuk hava koşullarında kıyafetleri çıkartılarak geri Türkiye sınırına bırakılmaktadırlar.  

1 Şubat’ta Yunanistan kolluk güçleri tarafından kıyafetleri alınarak Türkiye sınırına bırakılan 22 göçmenden 19’u donarak yaşamını yitirmiş ve geriye ağır kış koşullarında çırılçıplak kalmış ölü bedenlerin fotoğrafları kalmıştır. İnsan Hakları Bildirgesinin 1. maddesi olan yaşam hakkı, iki devlet sınırında göz göre göre bir kez daha ihlal edilmiştir.

Yaklaşık 1 yıldır her hafta 200 ila 300 mültecinin Yunanistan sınırına Türkiye kolluk güçleri tarafından bırakılarak sınırı geçmeye zorlandığını, Yunanistan kolluk güçlerinin ise göçmenlere işkence ve kötü muamele yaparak geri Türkiye sınırına bıraktığını onlarca tanığın anlatımlarından biliyoruz. Türkiye ve Yunanistan’ın ilgili kurumları bu insanlık dışı uygulamaya son vermek, uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlükleri yerine getirmek ve başta can güvenliği olmak üzere insan haklarına riayet etmek zorundadır. Ayrıca Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin, sessiz kaldıkları ve bu uygulamaları teşvik ettikleri için göçmen ölümlerinde siyasi sorumluluğu olduğunu da tekrar vurguluyoruz.

AKP-MHP’nin uyguladığı savaş politikaları her geçen gün insanları yerinden yurdundan ediyor ve kitlesel göçlere neden oluyor. Savaşın maliyeti Türkiye halklarına fatura edilirken toplumsal gerginlik her geçen gün artıyor. Türkiye halkları mutlak yoksullaşıyor, göçmenler statüsüz kölelik koşullarında yaşamak zorunda bırakılıyor ve hatta ölüme terk ediliyor. İran-Türkiye sınırında donarak ölen göçmenlerin ve İdlib’de çadır kentte donarak ölen bebeklerin müsebbibi  “Bir mermi kaç para biliyor musunuz?” diyerek savaşı halklara fatura eden zihniyettir. BM güvencesi altındaki Mexmûr Mülteci Kampının uçaklarla bombalanması da yine aynı zihniyetin ürünüdür.

Başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere tüm ilgili bölge ülkelerini ve uluslararası kurumları ölümlere yol açan politikalarını geri çekmeye ve Yunanistan sınırında yaşanan ölümleri durdurmaya çağırıyoruz.  

Gülsüm Ağaoğlu - Veli Saçılık
HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri
3 Şubat 2022