Kürt Gazeteciliği Günü kutlu olsun: Kürdistan Gazetesinin mirasını sahiplenmeye çağırıyoruz

Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel'in açıklaması:

22 Nisan 1898’de Kahire’de Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından basılan ilk Kürtçe gazete olan Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatına başlaması Kürt Gazeteciliği Günü olarak kabul edilmektedir. 124 yıl önce 15 günlük periyotlarla 31 sayı basılan gazete, Osmanlı yönetiminin baskıcı uygulamalarından dolayı sürgünde yayın hayatına başladı ve Kürt basının özgür temellerini atmış oldu. Kürdistan Gazetesi aynı zamanda hakikat arayışını düstur edinen özgür basın geleneğinin de öncülüne dönüştü.

Kürdistan Gazetesinin attığı temeller üzerinden Kürt aydınlanması, kültür-sanatı, entelektüel ve siyasi hayatı da şekillenmeye başladı. 124 yıl önce sürgünde başlayan bu serüven, inkarla varlığını sürdüren ve imhayı esas alan egemenlerin de hep hedefinde yer aldı. Kürt basını ve özgür basın geleneği nefes nefese bir mücadeleyle ve ağır bedellerle bütün saldırılara karşı varlığını korudu ve bugün de toplumun aydınlatılmasında ve halkın sesi olma konusunda hayati bir rol oynamaya devam ediyor; baskı ve şiddet cenderesine rağmen Mîqdat Mîdhed Bedirxanların, Musa Anterlerin yolundan ve yarattığı mücadele geleneğinden asla taviz vermeden yoluna devam ediyor.

Ancak Kürt basını bugün çok daha büyük bir tehlike altında bulunmaktadır. Kürt halkının kazanımlarına karşı başlatılan imha saldırılarına taraf yapılmak ve egemenlerin çıkarlarına hizmetin aracına dönüştürülmek istenmesi, karşılaştığı en büyük tehdittir ve tehlikedir. Kürt halkının haklarını savunmak ve özgürlüğü esas almak Kürdistan Gazetesinin başlattığı serüvenin ve yarattığı mirasın emridir.

Kürt Gazeteciliği Günü vesilesiyle ilgili çevreleri, Kürt halkının varlığına yönelen saldırılar karşısında halkın çıkarlarını ve özgürlüğünü esas alan bir yayıncılık yapmaya ve hakikati savunmaya çağırıyoruz. Bu yolda hayatını kaybeden basın emekçilerini ve özgür basın şehitlerini bir kez daha minnetle anıyoruz. Tüm baskılara rağmen hakikati esas alan basın çalışanlarının da Kürt Gazeteciliği Gününü kutluyoruz.

Tayip Temel
Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
22 Nisan 2022

Açıklamanın Kürtçesine buradan ulaşabilirsiniz.